Tak, jak obiecałam, dzisiaj podzielę się z Wami super prostym przepisem na budyń jaglany o smaku masła orzechowego. Latem przedstawiłam Wam pierwszą wersję tego deseru/śniadania – przepis na niego możecie znaleźć TUTAJ.
Budyń jaglany o smaku masła orzechowego
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4-6 łyżek mleka (może być roślinne)
- mały banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- słodzik (stewia, ksylitol, miód), według uznania
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodajemy więcej mleka. To samo ze słodzikiem. Dodatkowo możemy dodać suszone daktyle, cynamon, lub inne przyprawy, które lubimy.
Ja swój budyń zjadłam na śniadanie z serkiem wiejskim i gruszką, ale można też śmiało zjeść go na deser.
Jeśli nie macie masła orzechowego, możecie spróbować z kostką gorzkiej czekolady lub owocami (suszonymi lub świeżymi).
Jak dla mnie ten budyń to idealny pomysł na śniadanie lub deser. Jest łatwy w wykonaniu, zdrowy, a do tego naprawdę pyszny. Spróbujcie raz, a zobaczycie, że będzie często gościł w Waszym menu.
A jakie są Wasze ulubione dania z kaszą jaglaną? Jadacie ją często? Jeśli nie, polecam przeczytać wpis podlinkowany poniżej, a na pewno przekonacie się do jedzenia jej regularnie.
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy