Ten wpis planowałam dodać później, ale biorąc pod uwagę, że sezon na cukinię w pełni, postanowiłam podzielić się nim z Wami już teraz. Bo ciasto jest naprawdę pyszne. Przepis znalazłam TUTAJ, ale pewne proporcje były nie do przyjęcia (jak np 5 płaskich łyżek kakao – nie wiem jakiego kakao autorka używała, ale 1 łyżka Decomorreno w zupełności wystarczy).

ciasto czekoladowo-cukiniowe1

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g suszonych śliwek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 100ml oliwy lub roztopionego oleju kokosowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • lub 1 miarka odżywki białkowej (u mnie o smaku lodów waniliowych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kaszę mielimy w młynku do kawy lub blenderze na mąkę  (z mojego doświadczenia, młynek do kawy sprawdza się lepiej) i odsypujemy ją do miski. W blenderze miksujemy jajka ze śliwkami do uzyskania jednolitej masy. Powstanie dość gęsty płyn, dlatego potem warto dorzucić cukinię i miksować dalej – wtedy masa będzie łatwiejsza do wylania, a cukinia będzie niewidoczna w cieście. Masę wlewamy do miski z kaszą i dodajemy resztę składników i mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki lub małej tortownicy (najlepiej sylikonowej) i pieczemy w 180 stopniach przez około 40minut.

Moje uwagi:

– odżywka białkowa nadaje rewelacyjnego smaku, więc warto ją dodać; dodatkowo nasze ciasto będzie wartościowym posiłkiem,

– jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia i odżywki, nasze ciasto będzie gluten-free,

– ciasto podane z serkiem wiejskim i borówkami (lub innymi równie pysznymi owocami) smakuje idealnie :),

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Ciasto czekoladowo-cukiniowe2

Ciasto czekoladowo-cukiniowe3

Profilowe1

Marta

Miłośniczka zdrowego stylu życia, żona, córka i siostra. Po długiej walce z nadwagą znalazłam sposób na zdrowe życie i tą drogą podążam. Przy okazji próbuję pociągnąć za sobą innych, stąd też pomysł na bloga. Pragnę dzielić się wszystkim, co może pomóc moim czytelnikom żyć lepiej, zdrowiej, szczęśliwiej.

Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Facebook
Instagram
  • Lovely handmade blanket for our daughter I love presents likehellip
  • Breakfast porridge with fruit and homemade plum jam niadaniowa owsiankahellip
  • My new favourite breakfast dessert Banana pancakes with cottage cheesehellip
  • Coconut oil Olej kokosowy to mj ulubieniec wszech czasw Mahellip
  • Blue monday? No way Make this day any color youhellip
  • My birthday continues  Moje urodziny wci trwaj Dzisiaj nalothellip
  • Were home! Jestemy od wczoraj w domu a ta pysznahellip
  • My accomodation for a couple of days Perfect birthday Mojehellip
  • Amazing country winter! Wspaniaa zima na wsi! Pierwszy raz cieszhellip
Archiwum


Polecane
X