Ciasto czekoladowe z cukinią to mój hit miesiąca, więc koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem. Uwielbiam ciasta ala brownie, a to właśnie takie jest. Do tego jest bardzo zdrowe. Czegóż chcieć więcej?

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepis znalazłam TUTAJ, ale pewne proporcje były nie do przyjęcia (jak np 5 płaskich łyżek kakao – nie wiem jakiego kakao autorka używała, ale 1 łyżka Decomorreno w zupełności wystarczy).

Ciasto czekoladowe z cukinią

  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g suszonych śliwek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 100ml oliwy lub roztopionego oleju kokosowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • lub 1 miarka odżywki białkowej (u mnie o smaku lodów waniliowych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kaszę mielimy w młynku do kawy lub blenderze na mąkę  (z mojego doświadczenia, młynek do kawy sprawdza się lepiej) i odsypujemy ją do miski. W blenderze miksujemy jajka ze śliwkami do uzyskania jednolitej masy. Powstanie dość gęsty płyn, dlatego potem warto dorzucić cukinię i miksować dalej – wtedy masa będzie łatwiejsza do wylania, a cukinia będzie niewidoczna w cieście. Masę wlewamy do miski z kaszą i dodajemy resztę składników i mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki lub małej tortownicy (najlepiej sylikonowej) i pieczemy w 180 stopniach przez około 40minut.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Moje uwagi

– odżywka białkowa nadaje rewelacyjnego smaku, więc warto ją dodać; dodatkowo nasze ciasto będzie wartościowym posiłkiem,

– jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia i odżywki, nasze ciasto będzie gluten-free,

– ciasto podane z serkiem wiejskim i borówkami (lub innymi równie pysznymi owocami) smakuje idealnie,

Ciasto czekoladowe z cukinią

Co więcej mogę dodać? Ciasto, które nie zawiera cukru, jest pełne warzyw i owoców, a do tego jest bogate w białko to marzenie. A to ciasto czekoladowe z cukinią właśnie takie jest. Nic dodać, nic ująć. Polecam!


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Szybkie ciasto z owocami na maślance

Ciasto Dyniowe Bez Cukru

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X