Ciasto czekoladowe z cukinią to mój hit miesiąca, więc koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem. Uwielbiam ciasta ala brownie, a to właśnie takie jest. Do tego jest bardzo zdrowe. Czegóż chcieć więcej?

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepis znalazłam TUTAJ, ale pewne proporcje były nie do przyjęcia (jak np 5 płaskich łyżek kakao – nie wiem jakiego kakao autorka używała, ale 1 łyżka Decomorreno w zupełności wystarczy).

Ciasto czekoladowe z cukinią

  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g suszonych śliwek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 100ml oliwy lub roztopionego oleju kokosowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • lub 1 miarka odżywki białkowej (u mnie o smaku lodów waniliowych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kaszę mielimy w młynku do kawy lub blenderze na mąkę  (z mojego doświadczenia, młynek do kawy sprawdza się lepiej) i odsypujemy ją do miski. W blenderze miksujemy jajka ze śliwkami do uzyskania jednolitej masy. Powstanie dość gęsty płyn, dlatego potem warto dorzucić cukinię i miksować dalej – wtedy masa będzie łatwiejsza do wylania, a cukinia będzie niewidoczna w cieście. Masę wlewamy do miski z kaszą i dodajemy resztę składników i mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki lub małej tortownicy (najlepiej sylikonowej) i pieczemy w 180 stopniach przez około 40minut.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Moje uwagi

– odżywka białkowa nadaje rewelacyjnego smaku, więc warto ją dodać; dodatkowo nasze ciasto będzie wartościowym posiłkiem,

– jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia i odżywki, nasze ciasto będzie gluten-free,

– ciasto podane z serkiem wiejskim i borówkami (lub innymi równie pysznymi owocami) smakuje idealnie,

Ciasto czekoladowe z cukinią

Co więcej mogę dodać? Ciasto, które nie zawiera cukru, jest pełne warzyw i owoców, a do tego jest bogate w białko to marzenie. A to ciasto czekoladowe z cukinią właśnie takie jest. Nic dodać, nic ująć. Polecam!


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

https://www.pipilotka.pl/szybkie-ciasto-z-owocami-na-maslance/

Ciasto Dyniowe Bez Cukru

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X