Nie raz mówiłam, że sobota to dla mnie dzień pieczenia ciasta. Kiedyś nie zdarzało się to zbyt często, bo zazwyczaj wyjeżdżaliśmy na weekend. Ale od dłuższego czasu sobota to dla mojego męża kolejny dzień na naszej budowie, a ja jako dobra żona staram się zapewnić mu dopływ pysznych kalorii :). Dlatego piekę ciasta, drożdżówki, smażę racuchy i wszystko inne, co łatwo zapakować i zjeść w plenerze.

To ciasto często piekła moja mama i zawsze sprawiała mi tym radość. Bo nie jest za ciężkie, ma w sobie dużo owoców, a zarazem smakuje mocno czekoladowo. A czego można więcej chcieć od ciasta?

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Ten przepis jest idealny na typową prostokątną blachę. Wystarczy wyłożyć ją papierem do pieczenia, czego strasznie nie lubię robić, ale mam jeden trik, który mi to ułatwia. Odrobiną masła lub innego tłuszczu smaruję rogi i zagięcia blachy, dzięki czemu papier lepiej się trzyma.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 6 łyżek kakao
  • 2 jabłka pokrojone w 1cm kostkę
  • pół szklanki dość grubo posiekanych orzechów
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Najlepiej zacząć od białek (ubijamy na sztywną pianę z cukrem), potem dodać żółtka. Następnie na niskich obrotach łączymy z mlekiem wodą i olejem, dalej z mąką, proszkiem, sodą i kakao.  Na końcu do masy dodajemy jabłka, orzechy i cynamon. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej blachy (pisałam o tym nad przepisem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni, funkcja góra dół – sami najlepiej znacie swoje piekarniki :). Mój jest stary, ale zazwyczaj przez pierwsze 30 minut piekę w 180 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 150 stopni. Kiedy widzę, że góra jest za mocno spieczona, a test patyczka pokazuje, że ciasto jest w środku płynne, przykrywam je z góry folią aluminiową. Piekę około godziny (+/-).

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 50g masła
  • 50g mleka

W kąpieli wodnej (u mnie miseczka ceramiczna włożona do garnka z wrzącą wodą) mieszamy wszystkie składniki. Polewamy ciasto polewą dopiero po jego wystygnięciu.

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Jak widzicie, ciasto jest dość łatwe w wykonaniu i nie wymaga posiadania egzotycznych składników. A smakuje naprawdę dobrze i cieszy się powodzeniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.

Jeśli zrobicie to ciasto, koniecznie podzielcie się efektami na Instagramie lub Facebooku :).


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy:

Szarlotka mojej mamy

Leśny mech w zdrowszej wersji

 

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X