Już dawno na blogu nie było przepisu na pyszne słodkości, dlatego dzisiaj podrzucam Wam nowy, ciekawy przysmak – Ciasto Dyniowe Bez Cukru. W sobotę miałam w planach robienie ciasta marchewkowego, ale mama przypomniała mi, że w zamrażarce zalega jeszcze puree dyniowe, które zrobiłam przy robieniu Zupy Dyniowej. Zawsze o nim zapominam, dlatego tym razem postanowiłam w końcu coś z niego zrobić.

Ciasto Dyniowe Bez Cukru

Przeszukałam Internet i w końcu udało mi się znaleźć przepis idealny na blogu Feed Me Better. Oczywiście zmieniłam odrobinę przepis, dlatego podam go poniżej. W smaku przypomina mi keks mojej mamy.

Ciasto Dyniowe Bez Cukru

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła/oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka (może być kokosowe)
  • 50g orzechów włoskich
  • 70g suszonej żurawiny
  • 30g suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • ekstrakt waniliowy – opcjonalnie

Płatki owsiane, jajka i puree z dyni wymieszać i odstawić na kwadrans. Ja miałam płatki owsiane górskie, dlatego je pokruszyłam troszkę w dłoniach, żeby były drobniejsze. Następnie dodajemy jogurt, masło, mleko, mąkę, siemię lniane, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) i mieszamy. Dodajemy posiekaną żurawinę, śliwkę i orzechy. Na końcu dodajemy miód, sodę i cynamon. Wlewamy do keksówki lub małej tortownicy – ja mam silikonowe i do keksówki mi się nie zmieściło, więc dałam do tortownicy (można też użyć foremek do muffinek). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Ja piekłam w 150, bo mój piec jest dość mocny.

Ciasto Dyniowe Bez Cukru

Polewa Czekoladowa

  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 łyżki miodu

Olej i miód rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać.

Ciasto Dyniowe Bez Cukru


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto dyniowe według Pięciu Przemian

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X