Już dawno na blogu nie było przepisu na pyszne słodkości, dlatego dzisiaj podrzucam Wam nowy, ciekawy przysmak – Ciasto Dyniowe Bez Cukru. W sobotę miałam w planach robienie ciasta marchewkowego, ale mama przypomniała mi, że w zamrażarce zalega jeszcze puree dyniowe, które zrobiłam przy robieniu Zupy Dyniowej. Zawsze o nim zapominam, dlatego tym razem postanowiłam w końcu coś z niego zrobić.

Ciasto Dyniowe Bez Cukru

Przeszukałam Internet i w końcu udało mi się znaleźć przepis idealny na blogu Feed Me Better. Oczywiście zmieniłam odrobinę przepis, dlatego podam go poniżej. W smaku przypomina mi keks mojej mamy.

Ciasto Dyniowe Bez Cukru

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła/oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka (może być kokosowe)
  • 50g orzechów włoskich
  • 70g suszonej żurawiny
  • 30g suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • ekstrakt waniliowy – opcjonalnie

Płatki owsiane, jajka i puree z dyni wymieszać i odstawić na kwadrans. Ja miałam płatki owsiane górskie, dlatego je pokruszyłam troszkę w dłoniach, żeby były drobniejsze. Następnie dodajemy jogurt, masło, mleko, mąkę, siemię lniane, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) i mieszamy. Dodajemy posiekaną żurawinę, śliwkę i orzechy. Na końcu dodajemy miód, sodę i cynamon. Wlewamy do keksówki lub małej tortownicy – ja mam silikonowe i do keksówki mi się nie zmieściło, więc dałam do tortownicy (można też użyć foremek do muffinek). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Ja piekłam w 150, bo mój piec jest dość mocny.

Ciasto Dyniowe Bez Cukru

Polewa Czekoladowa

  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 łyżki miodu

Olej i miód rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać.

Ciasto Dyniowe Bez Cukru


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto dyniowe według Pięciu Przemian

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X