W ramach nadrabiania zaległości, dodaję dawno obiecany przepis na ciasto z tartą dynią. Ciacho jest pyszne, korzenne i mokre, co ja osobiście w ciastach lubię. Jest zrobione z mąki orkiszowej i nie ma w nim prawie wcale cukru (według mnie można wcale nie dodawać).

Ciasto Dyniowe2

Ciasto Dyniowe według  Pięciu Przemian:

k -300g mąki orkiszowej razowej lub owsianej

sł – 150g oleju

sł – 200g ksylitolu lub innego słodzidła (ja daję ok 120g)

sł – 3 duże jajka

o – 1/2 łyżeczki imbiru

sn – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sn – 1 łyżeczka sody

k – garść suszonej żurawiny

g – 1 łyżeczka kurkumy

g – garść posiekanych orzechów włoskich

sł – 2 szklanki startej dyni (pełne)

sł – 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki łączymy, pamiętając, aby po każdym smaku wymieszać i dopiero dodawać następny. Nie martwcie się, że na początku ciasto jest zbyt tęgie – po dodaniu dyni zrobi się rzadsze. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli dalej jest za gęste, dodajcie trochę mleka. Ciasto przelać do foremki (ja miałam małą tortową) i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Na końcu włączyłam funkcję DÓŁ na około 10 minut, żeby spód dobrze się upiekł, bo za pierwszym razem przy wyciąganiu ciasto lekko się rozpadło.

DSC_0595

DSC_0599 

 

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X