W ramach nadrabiania zaległości, dodaję dawno obiecany przepis na ciasto z tartą dynią. Ciacho jest pyszne, korzenne i mokre, co ja osobiście w ciastach lubię. Jest zrobione z mąki orkiszowej i nie ma w nim prawie wcale cukru (według mnie można wcale nie dodawać).

Ciasto Dyniowe2

Ciasto Dyniowe według  Pięciu Przemian:

k -300g mąki orkiszowej razowej lub owsianej

sł – 150g oleju

sł – 200g ksylitolu lub innego słodzidła (ja daję ok 120g)

sł – 3 duże jajka

o – 1/2 łyżeczki imbiru

sn – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sn – 1 łyżeczka sody

k – garść suszonej żurawiny

g – 1 łyżeczka kurkumy

g – garść posiekanych orzechów włoskich

sł – 2 szklanki startej dyni (pełne)

sł – 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki łączymy, pamiętając, aby po każdym smaku wymieszać i dopiero dodawać następny. Nie martwcie się, że na początku ciasto jest zbyt tęgie – po dodaniu dyni zrobi się rzadsze. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli dalej jest za gęste, dodajcie trochę mleka. Ciasto przelać do foremki (ja miałam małą tortową) i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Na końcu włączyłam funkcję DÓŁ na około 10 minut, żeby spód dobrze się upiekł, bo za pierwszym razem przy wyciąganiu ciasto lekko się rozpadło.

DSC_0595

DSC_0599 

 

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X