Kocham kawę – jej smak, zapach i kolor. Dzień bez wypicia dwóch, trzech filiżanek jest dla mnie dniem straconym. I nie chodzi to o naładowanie się energią pochodzącą z kofeiny, dla mnie jest to przyjemny rytuał i chwila na zatrzymanie się i odetchnięcie. 

Jeżeli kawa, to tylko z mlekiem bez cukru. Czarnej nie jestem w stanie przełknąć, zresztą nie jest to zbyt dobre dla żołądka. Cukier też odpada. Jedyną opcją dla mnie jest mleko, lub kawa gotowana z przyprawami (przepis TUTAJ), którą piję codziennie na śniadanie, żeby się rozgrzać. Po południu jednak, bardziej smakuje mi kawa z mlekiem. Niestety, krowie mleko nie wszystkim służy, dlatego warto zrobić przegląd różnych rodzajów mleka roślinnego i wybrać to, które najbardziej nam odpowiada.

Co pić zamiast mleka krowiego?

Co pić zamiast mleka krowiego?

Największą frajdą dla mnie jest przygotowywanie potraw od podstaw. Nie lubię używać półproduktów i kiedy tylko mogę, spędzam w kuchni dużo czasu. Dlatego mleko też postanowiłam zrobić samodzielnie. Przeczytajcie jakie mleko roślinne warto pić i jak je zrobić

Mleko kokosowe

Jeśli jesteście miłośnikami kokosu, tak jak ja, to mleko będzie idealnym wyborem. Pozyskuje się je z wyciśniętego miąższu orzecha kokosu. Mleczko można kupić w sklepie, lub zrobić w domu z wiórków kokosowych lub świeżego orzecha. Przepis TUTAJ. Idealne również do wypieków i zup.

Mleko migdałowe

Jest niskokaloryczne, ma mniej węglowodanów niż mleko krowie i ma przepyszny orzechowy smak. Niestety, jest jednym z najdroższych mlek dostępnych na sklepowych półkach, dlatego warto robić je samodzielnie. Świetny przepis znajdziecie TUTAJ.

Mleko sojowe

Ma wysoką zawartość białka, jest bogate w potas oraz ma niski indeks glikemiczny. Dodatkowo ma niską zawartość węglowodanów i tłuszczów. Jednak soja jest jedną z najbardziej modyfikowanych roślin oraz zawiera hemaglutyninę, która powoduje zlepianie się krwinek. Dlatego to mleko nie powinno gościć zbyt często na naszym stole. Jeśli macie dobre źródło soi, warto zrobić takie mleko w domu. Przepis TUTAJ.

Mleko owsiane

Bogate w węgloowdany, minerały oraz witaminy B, E i D. Polecany szczególnie osobom z problemami z układem pokarmowym, zaburzeniami tolerancji glukozy i chorym na cukrzycę typu II. Jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu. Idealne do zup, budyniów, owsianek czy koktajli. Tak, jak mleko migdałowe, jest stosunkowo drogie, bo kosztuje około 10zł za litr, dlatego lepiej zrobić je w domu Przepis TUTAJ.

Mleko ryżowe

Poprawia trawienie, dodaje energii i poprawia wygląd skóry. Zawarty w mleku INOZYTOL pobudza regenerację komórek, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się. Najlepiej smakuje w deserach i koktajlach. Sposób przygotowania TUTAJ.

Co pić zamiast mleka krowiego?

Robienie mleka w domu to wielka frajda, a  smak przygotowanych potraw na ich bazie może Was pozytywnie zaskoczyć. Dlatego warto poświęcić czasem kilka chwil na ich przygotowanie. 

A jak to jest u Was? Kupujecie, czy sami robicie mleko w domu? A może pijecie tylko zwierzęce? Piszcie w komentarzach.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Kawa mrożona bez cukru na letnie upały

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą rocznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X