Jesień to czas, kiedy odczuwam nieodpartą ochotę na kruche ciasta, szarlotki i inne jesienne wypieki. W tym roku jestem jeszcze bardziej zmotywowana, bo w naszym ogrodzie mamy dwie grusze i jabłoń, które wyjątkowo dobrze obrodziły. Dlatego ostatnio królują u nas wypieki z jabłkami i gruszkami w roli głównej. Pewnego dnia mieliśmy gości i niezbyt wiele czasu na przygotowanie deseru. I tak powstał ten przepis.

Crumble z jabłkiem i gruszką

Crumble z jabłkiem i gruszką

To bardzo prosty deser, który trudno zepsuć. Jest też dość zdrowy, bo zawiera mało cukru, dużo owoców, cynamon i pełnoziarniste produkty. Zdecydowanie nie jest dietetyczny. Ale jeśli dobrze pokombinujemy, z powodzeniem uda nam się go włączyć do diety, nawet na deficycie kalorycznym. A przede wszystkim jest naprawdę dobry i smakuje jesienią.

Do przygotowania deseru użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach około 23cm x 16cm. Można też użyć kokilek.

  • kilka jabłek i gruszek (u mnie około 8-10)
  • 120g płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • 4 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowej roboty z TEGO przepisu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g miękkiego masła
  • opcjonalnie rodzynki 

Jabłka i gruszki kroimy w kostkę (około 1cm), mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem, ewentualnie rodzynkami. Następnie przygotowujemy kruszonkę – masło, płatki, mąkę i ksylitol wyrabiamy w robocie kuchennym na funkcji interwał lub ręcznie. Ważne, żeby wszystkie składniki się zmieszały. Do naczynia żaroodpornego lub kokilek wkładamy owoce i kruszmy na nie całą kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż się ładnie zarumieni.

Podajemy na ciepło (świetnie smakuje z lodami :)) lub na zimno – ja uwielbiam z jogurtem naturalnym.

Crumble z jabłkiem i gruszką

Crumble z jabłkiem i gruszką

Jeśli lubisz owsianki, cynamon i przed wszystkim jabłka, ten deser powinien zadowolić Twoje kubki smakowe. Tak, jak pisałam wcześniej, świetnie smakuje na ciepło z lodami. Wtedy taki deser nadaje się nawet na większe uroczystości. Ja lubię, moja rodzina lubi, goście nie mają wyjścia :). Czego chcieć więcej?

A jaki jest Twój ulubiony jesienny deser? Wolisz piec i gotować czy sprzątać? Ostatnio na moim Instagramie zrobiłam ankietę na ten temat i okazało się, że jednak 2/3 ankietowanych woli stać przy garach :). Moja krew :).


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy:

Jesienne placuszki dyniowe (bezglutenowe i bez cukru)

Jesienne dekoracje DIY

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X