Cukinia faszerowana mięsem mielonym to jedno z moich ulubionych dań, szczególnie w takie upały, ponieważ jest lekkie, soczyste (dzięki cukini ugotowanej na parze) i oczywiście bardzo zdrowe i niskokaloryczne.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

  • około 250g mięsa mielonego z indyka
  • 1-2 duże cukinie
  • 1 jajko
  • przyprawy według uznania*

* u mnie: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany, rozmaryn

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę i usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Następnie faszerujemy cukinię (jak widać na załączonym obrazku :)). Potrawę gotujemy na parze do miękkości (dobrze jest naciąć mięso i sprawdzić, czy nie jest surowe w środku), lub w głębokim garnku z wodą. Dobrze też sprawdza się pieczenie w naczyniu żaroodpornym.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to jedno z najszybszych dań w mojej książce kucharskiej. Przygotowuję je bardzo często i wiem, że nigdy mi się nie znudzi. Najlepsze w nim jest to, że jest naprawdę zdrowe i niskokaloryczne i nawet będąc na diecie możemy jeść je bez wyrzutów sumienia.

Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Papryka faszerowana

Placki cukiniowe z sosem pomidorowym

 

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą rocznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X