Cukinia faszerowana mięsem mielonym to jedno z moich ulubionych dań, szczególnie w takie upały, ponieważ jest lekkie, soczyste (dzięki cukini ugotowanej na parze) i oczywiście bardzo zdrowe i niskokaloryczne.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- około 250g mięsa mielonego z indyka
- 1-2 duże cukinie
- 1 jajko
- przyprawy według uznania*
* u mnie: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany, rozmaryn
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę i usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Następnie faszerujemy cukinię (jak widać na załączonym obrazku :)). Potrawę gotujemy na parze do miękkości (dobrze jest naciąć mięso i sprawdzić, czy nie jest surowe w środku), lub w głębokim garnku z wodą. Dobrze też sprawdza się pieczenie w naczyniu żaroodpornym.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to jedno z najszybszych dań w mojej książce kucharskiej. Przygotowuję je bardzo często i wiem, że nigdy mi się nie znudzi. Najlepsze w nim jest to, że jest naprawdę zdrowe i niskokaloryczne i nawet będąc na diecie możemy jeść je bez wyrzutów sumienia.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy