Tak, wiem, wakacje już prawie się kończą, a ja dopiero teraz dzielę się przepisem na lody. No cóż, lepiej późno niż wcale :). A prawda jest taka, że te lody są tak pyszne i proste w wykonaniu, że można jeść je przez cay rok.

Czekoladowe lody z trzech składników

Pierwsze, co musicie zrobić to kupić bardzo dojrzałe banany, lub poczekać aż te, które macie dojrzeją. Jakie to są dojrzałe banany? Te, które mają czarne plamki na skórce. Wiele osób uważa, że takie banany nie nadają się już do niczego, a to właśnie one są naprawdę dojrzałe, a nie te na wpół zielone. 

Jeśli już macie dojrzałe banany, obierzcie je ze skórki i pokrójcie na kawałki. Ja kroję je na 3-4 części, ale jeśli nie macie bardzo mocnego blendera, lepiej pokrójcie je na plasterki. Następnie banany zapakujcie i włóżcie do zamrażalki. Ja robię porcje z dwóch bananów, bo jest nas w domu trójka i dwa banany w zupełności zaspokajają nasz apetyt na lody. Nie pakujcie wszystkich bananów razem, bo potem trudno będzie Wam je oddzielić. I tyle. Teraz wystarczy odczekać kilka godzin i zabrać się za produkcję lodów.

Przepis na 3 duże porcje

  • 2 mrożone banany
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego

Banany wyjmujemy z zamrażalki i czekamy 5-10 minut, aż lekko zmiękną. Dodajemy kakao oraz masło orzechowe i wszystko razem miksujemy blenderem do powstania gładkiej masy o konsystencji lodów. Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Inne kombinacje smakowe

  • Banany + ekstrakt waniliowy = lody waniliowe.
  • Banany + ulubione owoce = lody owocowe.
  • Banany + syrop klonowy (ale dla mnie już wersja podstawowa jest zbyt słodka, więc nie wyobrażam sobie ich jeszcze dosładzać, aczkolwiek syrop nadaje ciekawego smaku).
  • Banany + tahini = lody sezamowe.
  • Banany + espresso = lody kawowe. 

Widzicie tę konsystencję? Można dać się nabrać, że to zwykłe lody ze śmietanki :).

Powiem Wam, że jest to mój hit lata. Lody z bananów z powodzeniem mogą udawać te powstałe ze śmietanki! Mój mąż kilka razy pytał mnie czego do nich dodałam, bo nie wierzył, że powstały one tylko z trzech składników. Jeśli macie opornych członków rodziny, bez problemu możecie wmówić im, że to zwykłe lody :). Jednak mam nadzieję, że nie musicie uciekać się do takich zabiegów i Wasi bliscy docenią fakt, że mogą jeść pyszne, a zarazem zdrowe lody.

Co myślicie o tym przepisie? Próbowaliście już czegoś podobnego? Dajcie znać, czy Wam smakowało!


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Lekkie Lody bez cukru

Lody waniliowe bez cukru

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X