Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Dzisiaj chciałabym napisać trochę o kaszy jaglanej, która ostatnio zrobiła się bardzo popularna. W mojej kuchni gościła ona już w zeszłym roku, ale po kilku niezbyt smakowitych próbach, zrezygnowałam z niej na jakiś czas. Wróciłam do niej zimą, kiedy to szalałam w kuchni ze zdrowymi słodyczami, o których pisałam TUTAJ. Zdecydowanie bardziej lubię ją w wersji na słodko. Jedno jest pewne – naprawdę warto włączyć ją do swojego menu. Przeczytajcie dlaczego.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

  • Jest lekkostrawna i odżywcza.
  • Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka.
  • Jest zasadotwórcza – odkwasza organizm.
  • Zawiera duże ilości witaminy z grupy B (B1, B2 i B6) oraz miedzi i żelaza.
  • Zawiera krzemionkę, która rzadko występuje w innych produktach (m.in. wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, zapobiega odwapnianiu kości, przyspiesza przemianę materii).
  • Jest bogata w antyoksydanty.
  • Obfituje w lecytynę, która sprzyja poprawie pamięci oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
  • Ma właściwości ocieplające – wzmacnia wyziębiony i osłabiony organizm. Przed gotowaniem należy ją uprażyć na suchej patelni. Więcej na temat gotowania kaszy znajdziecie poniżej.
  • Nie zawiera glutenu – dlatego polecana jest osobom z nietolerancją glutenu i alergiami.
  • Skutecznie usuwa śluz z organizmu – co jest bardzo pomocne przy mokrym kaszlu i katarze.
  • Zalecana osobom z chorobami nowotworowymi – jest lekkostrawna, a zarazem wysokoenergetyczna, dzięki czemu chory dostaje porządnego kopa energii bez obciążania żołądka.
  • Uwaga! Kasza jaglana ma dość wysoki indeks glikemiczny, bo 71, dlatego nie jest zalecana diabetykom. Osoby na diecie też powinny na nią uważać, jednak do końca z niej nie rezygnować, ponieważ krzemionka w niej zawarta poprawia przemianę materii, a IG można obniżyć olejem lnianymi, innymi kaszami czy orzechami.

Bardzo fajny artykuł na ten temat możecie znaleźć TUTAJ – dzięki temu panu wróciłam do jej jedzenia i nauczyłam się gotować ją na sypko, chociaż akurat śniadaniową wolę bardziej zbitą.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

Jak gotować kaszę jaglaną?

  • Pierwszym sposobem jest ugotowanie kaszy tradycyjnie w wodzie, tak jak innych kasz.
  • Drugim sposobem jest uprażenie kaszy przed gotowaniem, dzięki czemu nabiera właściwości rozgrzewających – wrzucamy ziarenka do suchego garnka i prażymy na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką, do momentu kiedy nabiorą pięknego orzechowego aromatu. Następnie płuczemy kaszę odrobiną wrzątku i ponownie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na małym ogniu. Tak ugotowana nabiera mocnych właściwości osuszających i rozgrzewających organizm. Bardziej szczegółowe instrukcje gotowania znajdziecie w artykule podlinkowanym powyżej.

Potrawy z kaszą jaglaną

Już wiecie dlaczego warto jeść kaszę jaglaną. Teraz czas na przepisy, które pomogą Wam włączyć jej do codziennego menu. Tak, jak pisałam wcześniej, najbardziej smakuje mi w wersji na słodko, dlatego poniżej znajdziecie tylko takie przepisy. 

Śniadaniowa kasza na ciepło z gruszką i bananem. Przepis TUTAJ.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

Budyń jaglany z masłem orzechowym. Przepis TUTAJ.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

Budyń jaglany z owocami. Przepis TUTAJ.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

Placuszki marchewkowe z mąką jaglaną – przepis TUTAJ.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

Mus czekoladowy – przepis TUTAJ.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

RAFAELLO – przepis TUTAJ.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

Placuszki jaglane – przepis TUTAJ.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną

Polecane blogi z przepisami na kaszę jaglaną

SMAKOTERAPIA

JADŁONOMIA

DIETETYCZNIE SIOSTRO

Kasza jaglana jest jednym ze stałych produktów w mojej kuchni i staram się ją jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jak widzicie, rewelacyjnie sprawdza się jako śniadanie czy dodatek do zdrowych słodyczy. Warto też podawać ją najmłodszym przy rozszerzaniu diety, ze względu na jej lekkostrawność.

A Wy jadacie kaszę jaglaną? Jeśli tak to pod jaką postacią?


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Dlaczego warto jeść kaszę orkiszową?

Dlaczego naprawdę warto pić czystka?

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X