Hej :).

Dawno, dawno temu (w styczniu!) napisałam dla Was posta z dobrymi źródłami białka – TUTAJ. Obiecałam, że będzie druga część, więc oto po 9 miesiącach jest i ona :D.

W poprzednim poście na temat białka pisałam, że porzucam produkty mleczne, ponieważ to one najprawdopodobniej były winowajcą mojego złego samopoczucia. Na szczęście okazało się, że ostawienie serków wiejskich i twarogu nie pomogło. Piszę na szczęście, bo nie umiem żyć bez tych produktów i nie chcę z nich rezygnować ;). Okazało się, że spożywałam zbyt dużą ilość błonnika w stosunku do zbyt małej ilości płynów i to powodowało moje złe samopoczucie. Na szczęście mam to już za sobą :).

protein2 DOBRE ŹRÓDŁA BIAŁKA*:

  • soja 35g**
  • soczewica czerwona – 25g
  • soczewica zielona – 24g
  • sezam – 23g
  • migdały – 20g
  • wołowina – 19-21g
  • ciecierzyca – 19g
  • amarantus ekspandowany – 18g
  • baranina – 16g
  • wieprzowina – 16g
  • dorsz – 16g
  • płatki owsiane – 12g

* wartości podane w przybliżeniu, ponieważ wiele źródeł podaje różne informacje **wartości podane na 100g produktu Amarantus3

Kotletz Soczewicy2

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X