Szybkie i łatwe obiady to dla mnie błogosławieństwo. Zwłaszcza ostatnio, kiedy naprawdę nie mam czasu i ochoty poświęcać na gotowanie więcej niż 30 minut. I całkiem nieźle mi to wychodzi. Zwiększyła się też moja kreatywność w kuchni i powstają całkiem ciekawe dania. Jak na przykład to pyszne i turbo łatwe currry z kurczakiem i warzywami.
Ekspresowy kurczak curry
- pierś kurczaka lub indyka (około 200g)
- mała cukinia
- pół czerwonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki mleka kokosowego w puszcze
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry*
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego do smażenia
*Teoretycznie zielona pasta curry jest najostrzejsza – kupiłam ją przez pomyłkę. Jednak danie z jej użyciem nie jest wcale ostre. Pewnie dlatego, że użyłam jej mało. Najmniej ostra jest pasta żółta.
Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodajemy mięso pokrojone na dość drobne kawałki. Mięso obsmażamy z każdej strony i przykrywamy. Dusimy przez około 5minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, mleko i przyprawy i dusimy aż do miękkości. Jeśli macie gęste mleko być może będzie trzeba dodać trochę wody.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem chińskim. Ja uwielbiam opcję numer dwa :).
Jeśli spróbujecie tego przepisu, koniecznie dajcie znać, czy Wam moje danie smakowało!
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy