Wiele razy powtarzałam jaki cukier ma wpływ na nasze ciało, ale żeby lepiej to zobrazować polecam przeanalizowanie tej grafiki:

Cukier

Jeśli te argumenty to dla Was za mało, postanowiłam dodać coś od siebie. Skopiowałam to z postu, który napisałam prawie rok temu:

ZALETY ODSTAWIENIA CUKRU

  • utrata kilku centymetrów w talii i brzuchu – wcześniej miałam duży problem z pozbyciem się tłuszczyku w tym rejonie,
  • bardziej widoczne efekty ćwiczeń – wraz z utratą tłuszczyku mięśnie ładniej się zarysowały,
  • koniec z kompulsywnym objadaniem się – kiedyś około raz na miesiąc miałam napady, podczas których jadłam na zmianę słodkie ze słonymi przekąskami aż ciężko mi było się ruszyć, teraz ten problem znikł,
  • nie mam już nieodpartej ochoty na „coś słodkiego” – czekolada nie wygląda już tak atrakcyjnie jak kiedyś, nawet moje ukochane „Rafaello” straciło swój urok i wiem, że w tym momencie na pewno byłoby dla mnie za słodkie,
  • zjadam jeszcze więcej wartościowych produktów, ponieważ wszystkie moje słodkości są zrobione z wielu składników bogatych w witaminy i minerały,
  • jestem szczęśliwsza – na co składają się wszystkie te podpunkty,

Mnie te argumenty przekonują, bo na własnej skórze przekonałam się, że to działa.

Jak zdrowo schudnąć 2

Najgorsze jest to, że cukier znajduje się praktycznie w każdym produkcie spożywczym dostępnym na rynku. Czasami aż dziw bierze, gdzie producenci postanowili wcisnąć tego białego potworka.

PRODUKTY, W KTÓRYCH ZNAJDUJE SIĘ CUKIER

  • soki, nektary, napoje gazowane;
  • pieczywo – nie dajmy się zwieść tzw. „ciemnemu pieczywu”, które ma karmelowy kolor – to właśnie karmelem jest ono farbowane;
  • jogurty owocowe, serki homogenizowane;
  • ketchup, musztarda, chrzan;
  • mieszanki musli, płatki śniadaniowe, płatki fitness;
  • batoniki „fit”;
  • przyprawy, sosy do sałatek, wszelkiego rodzaju fixy do potraw, dania instant;

Można by tu rozpisać się na kilka stron – podałam Wam najważniejsze produkty użytku codziennego. Tych produktów powinniście unikać.

pordukty z cukrem

I teraz zastanówmy się co robimy naszemu ciału jeśli faszerujemy się cukrami, nawet o tym nie wiedząc i dodajemy jeszcze masę cukrów ze słodyczy. Zróbcie sobie mały detoks (np. 1 miesiąc), a zobaczycie jak Wasz organizm będzie reagował na słodkości pochodzące z owoców, czy nawet warzyw (marchewka, pomidor).

Wszystkie rady, jak stopniowo odzwyczaić się od cukru, oraz ciekawe przepisy na bezcukrowe słodycze znajdziecie pod poniższymi linkami:

JEM SŁODYCZE I CHUDNĘ

JAK ZREZYGNOWAĆ Z CUKRU

 Poniżej kilka zdjęć zdrowych słodyczy, które z powodzeniem zastąpią Wam te sklepowe:

Serniczki jagodowe

1

Placuszki amarantusowe

2

Ciasto czekoladowe z cukinią

3

Czekoladowe naleśniki

4

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X