6

Kiedyś myślałam, że jeśli dbam o linię i zdrowie, kawa mrożona jest nie dla mnie. Jednak zmieniłam zdani będąc na Krecie, gdzie podawno pyszną Frappe z mlekiem bez cukru. Idealny napój na prawie 40-stopniowe upały. Kawa była dobra, ale zbyt mocna – za każdym razem po jej wypiciu czułam się ciężko. Wydaje mi się, że problemem była kawa rozpuszczalna, z której ją robiono – nie piję jej od wieków, ponieważ zawsze mi szkodziła.

Postanowiła zrobić swoją wersję – zdrowszą, pyszniejszą i jeszcze zimniejszą :).

KAWA MROŻONA KROK PO KROKU

1. Zaparzamy dzbanek ulubionej kawy. Powinna być mocniejsza od tej, którą robimy zwykle (ja dałam 4 miarki kawy, bo tyle zawsze zaparzam w dzbanku i wyszła za słaba po zamrożeniu – następny razem dam 6 miarek). Czekamy aż wystygnie. Po czym przelewamy ją do woreczków lub foremek na lód.

1

2. Kiedy powstaną kawowe kostki lodu, spieniamy mleko (około 1/3 szklanki). Ja użyłam półtłustego i do spieniania użyłam ekspresu ciśnieniowego – nie martwcie się, że mleko będzie ciepłe po tym zabiegu – to nawet lepiej, bo kostki lodu szybciej się roztopią i napój będzie gotowy do spożycia. Do spieniania można też użyć spieniacza do mleka, a w ostateczności zwykłego miksera.

2

3. Po spienieniu mleka dodajemy kilka kostek zamrożonej kawy.

3

4.I delektujemy się pysznym, zimnym napojem :).

4

5

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.
Follow
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!



Archiwum
X