Zawsze starałam się, żeby to, co wkładam do ust, było zdrowe, lekkie i bez zbędnych niezdrowych dodatków. Najczęściej mi się to udawało, ale bywały dni, że pozwalałam sobie na rzeczy niezdrowe. Odkąd zaczęłam chodzić na siłownię i wkładać w to dużo serca, zwracam jeszcze większą uwagę na dietę – w końcu bez „czystej michy” moje wysiłki spełzną na niczym.  Dlatego staram się gotować lekko, wartościowo i ciekawie. I tak powstała lekka pizza na razowym spodzie.

Lekka pizza na razowym spodzie

Lekka pizza na razowym spodzie

  • 7 g suchych drożdży
  • 100ml ciepłej wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,4 łyżeczki cukru

Sos

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego domowej roboty*
  • kilka listków świeżej bazylii**
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta soli
  • pieprz, pieprz cayenne (wg uznania)
  • 1 łyżeczka oliwy

Wszystko razem zblendować, spróbować i ewentualnie doprawić.

* jeśli takiego nie macie, proponuję puszkę pomidorów odsączonych z soku + koncentrat pomidorowy (doda smaku i zagęści sos)

** warto dodać ponieważ nadaje prawdziwie włoskiego smaku

Do połowy ciepłej wody dosypać drożdży, odrobiny mąki i cukru, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn, resztę wody i oliwę. Ciasto powinno dać się łatwo uformować w kulę ale bardzo miękkie (jeśli nie, dodać mąki lub wody, w zależności czy jest za rzadkie czy za gęste). Przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na blaszce nasmarowanej oliwą i odstawić na kolejne 15-30 minut.

Po tym czasie na ciasto wyłożyć sos i ulubione dodatki. Ja dałam to, co akurat miałam w lodówce, czyli cebulę, szynkę, kukurydzę i ser (który dodałam na kilka minut przed wyjęciem). Następnym razem planuję dodać: pieczarki, czerwoną cebulę, szynkę drobiową i mozzarellę zamiast żółtego sera. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Ja piekłam jakiś czas na opcji DÓŁ żeby ciasto nie było surowe. Przy podaniu polecam położyć na wierzch kilka listków bazylii – nadadzą nieziemskiego aromatu i smaku.

Lekka pizza na razowym spodzie

Jeśli ten przepis spodobał Wam się i chcecie więcej, zapraszam do zakładek FOTOMENU i PRZEPISY gdzie znajdziecie masę kuchennych inspiracji.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Pizza na pszenno-kukurydzianym spodzie.

Wegański hamburger

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą rocznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Facebook
Instagram
  • Jutro zaczyna si padziernik a ja czuj e stoj w
  • Jesie nie jest moj ulubion por roku ale postanowiam si
  • Z okazji jesieni postanowiam kupi sobie ten pikny wrzosek
  • Kolejny intensywny dzie i koca nie wida Narzekam ale lubi
  • Moja miejscwka na kilka nastpnych lat Odkd mamy dziecko spdzamy
  • Omino zaledwie kilka tygodni od ostatniego wpisu z Fitinspiracjami a
  • Banalne danie a takie pyszne  Makaron z wdzonym tofu
  • Dzisiaj zdecydowanie nie jestem w formie Boli mnie brzuch i
  • Tak fajn kartk udao mi si znale w second handzie!
Archiwum


Polecane
X