Zawsze starałam się, żeby to, co wkładam do ust, było zdrowe, lekkie i bez zbędnych niezdrowych dodatków. Najczęściej mi się to udawało, ale bywały dni, że pozwalałam sobie na rzeczy niezdrowe. Odkąd zaczęłam chodzić na siłownię i wkładać w to dużo serca, zwracam jeszcze większą uwagę na dietę – w końcu bez „czystej michy” moje wysiłki spełzną na niczym.  Dlatego staram się gotować lekko, wartościowo i ciekawie. I tak powstała lekka pizza na razowym spodzie.

Lekka pizza na razowym spodzie

Lekka pizza na razowym spodzie

  • 7 g suchych drożdży
  • 100ml ciepłej wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,4 łyżeczki cukru

Sos

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego domowej roboty*
  • kilka listków świeżej bazylii**
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta soli
  • pieprz, pieprz cayenne (wg uznania)
  • 1 łyżeczka oliwy

Wszystko razem zblendować, spróbować i ewentualnie doprawić.

* jeśli takiego nie macie, proponuję puszkę pomidorów odsączonych z soku + koncentrat pomidorowy (doda smaku i zagęści sos)

** warto dodać ponieważ nadaje prawdziwie włoskiego smaku

Do połowy ciepłej wody dosypać drożdży, odrobiny mąki i cukru, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn, resztę wody i oliwę. Ciasto powinno dać się łatwo uformować w kulę ale bardzo miękkie (jeśli nie, dodać mąki lub wody, w zależności czy jest za rzadkie czy za gęste). Przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na blaszce nasmarowanej oliwą i odstawić na kolejne 15-30 minut.

Po tym czasie na ciasto wyłożyć sos i ulubione dodatki. Ja dałam to, co akurat miałam w lodówce, czyli cebulę, szynkę, kukurydzę i ser (który dodałam na kilka minut przed wyjęciem). Następnym razem planuję dodać: pieczarki, czerwoną cebulę, szynkę drobiową i mozzarellę zamiast żółtego sera. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Ja piekłam jakiś czas na opcji DÓŁ żeby ciasto nie było surowe. Przy podaniu polecam położyć na wierzch kilka listków bazylii – nadadzą nieziemskiego aromatu i smaku.

Lekka pizza na razowym spodzie

Jeśli ten przepis spodobał Wam się i chcecie więcej, zapraszam do zakładek FOTOMENU i PRZEPISY gdzie znajdziecie masę kuchennych inspiracji.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Pizza na pszenno-kukurydzianym spodzie.

Wegański hamburger

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X