Zawsze starałam się, żeby to, co wkładam do ust, było zdrowe, lekkie i bez zbędnych niezdrowych dodatków. Najczęściej mi się to udawało, ale bywały dni, że pozwalałam sobie na rzeczy niezdrowe. Odkąd zaczęłam chodzić na siłownię i wkładać w to dużo serca, zwracam jeszcze większą uwagę na dietę – w końcu bez „czystej michy” moje wysiłki spełzną na niczym.  Dlatego staram się gotować lekko, wartościowo i ciekawie. I tak powstała lekka pizza na razowym spodzie.

Lekka pizza na razowym spodzie

Lekka pizza na razowym spodzie

  • 7 g suchych drożdży
  • 100ml ciepłej wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,4 łyżeczki cukru

Sos

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego domowej roboty*
  • kilka listków świeżej bazylii**
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta soli
  • pieprz, pieprz cayenne (wg uznania)
  • 1 łyżeczka oliwy

Wszystko razem zblendować, spróbować i ewentualnie doprawić.

* jeśli takiego nie macie, proponuję puszkę pomidorów odsączonych z soku + koncentrat pomidorowy (doda smaku i zagęści sos)

** warto dodać ponieważ nadaje prawdziwie włoskiego smaku

Do połowy ciepłej wody dosypać drożdży, odrobiny mąki i cukru, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn, resztę wody i oliwę. Ciasto powinno dać się łatwo uformować w kulę ale bardzo miękkie (jeśli nie, dodać mąki lub wody, w zależności czy jest za rzadkie czy za gęste). Przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na blaszce nasmarowanej oliwą i odstawić na kolejne 15-30 minut.

Po tym czasie na ciasto wyłożyć sos i ulubione dodatki. Ja dałam to, co akurat miałam w lodówce, czyli cebulę, szynkę, kukurydzę i ser (który dodałam na kilka minut przed wyjęciem). Następnym razem planuję dodać: pieczarki, czerwoną cebulę, szynkę drobiową i mozzarellę zamiast żółtego sera. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Ja piekłam jakiś czas na opcji DÓŁ żeby ciasto nie było surowe. Przy podaniu polecam położyć na wierzch kilka listków bazylii – nadadzą nieziemskiego aromatu i smaku.

Lekka pizza na razowym spodzie

Jeśli ten przepis spodobał Wam się i chcecie więcej, zapraszam do zakładek FOTOMENU i PRZEPISY gdzie znajdziecie masę kuchennych inspiracji.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Pizza na pszenno-kukurydzianym spodzie.

Wegański hamburger

  • U mnie taka pizza by nie przeszła, domownicy kręcą nosem na nowości. Ile porcji Ci wyszło? Bym zrobiła na jedną porcję tylko dla siebie ^^

    • Pipilotka

      Ja zjadłam dwa kawałki i byłam pełna (ale nie byłam aż tak głodna), zostało jeszcze jej prawie 2/3 i całą zjadł mój luby 🙂 Więc jak z połowy porcji zrobisz to będzie idealnie (jeśli będziesz dość głodna). Czytałam też, że można taką pizzę zamrażać – możesz zrobić trzy małe i sobie zamrozić 🙂

  • Wygląda przepysznie – koniecznie muszę wypróbować, bo od dłuższego czasu chodzi a mną pizza 😉

    • Pipilotka

      Jest świetna – czujesz się po niej lekko i nie masz wyrzutów sumienia 🙂

  • Ja też często tęsknie za włoskimi pizzami. Poza tym tam jakoś pizza lepiej smakuje, nie? 😉 Fajny pomysł na ciasto na pizzę, ale dziwi mnie, że ser jest w plastrach, bo mogłaś go prokroić na kawałeczki, tak aby był na całej przestrzeni 🙂 I tak! mozza jest dużo lepsza niż żółty!

    • Pipilotka

      Zgadzam się 🙂 A położyłam w plastrach bo się spieszyłam. Pizza już byłą gotowa, a trzeba było położyć jeszcze ser 🙂 W międzyczasie robiłam jeszcze ciasto i zmywałam (uwielbiam mulititasking :D). Ale dzięki temu miałam możliwość oddania większości serka mojemu chłopakowi 🙂 Nie jestem wielką miłośniczką żółtego sera, do tego jest bardzo tłusty, a mozzarelli nie miałam 🙂

  • ale cieniutka! uwielbiam takie! 😉

  • Pingback: Pizza na pszenno-kukurydzianym spodzie. | Pipilotka – blog o odchudzaniu, ćwiczeniach i zdrowym trybie życia()

  • Pingback: Przykładowe Zdrowe Menu 4 | Pipilotka()

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą kilkumiesięcznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Facebook
Instagram
  • Udanej soboty     coffe coffeebreak saturday coffeetimehellip
  • Od dawna chodzia za mn myl eby ogarn diet ihellip
  • wito Zakochanych? U nas jest codziennie zwaszcza odkd pojawia sihellip
  • Moe nie wyglad ale ten budy jaglaney jest naprawd pysznyhellip
  • Poniedziaek nie zacz si najlepiej ale moe si skoczy dobrzehellip
  • Lubicie wosk kuchni? Ja bardzo zwaszcza takie cuda  Gnochihellip
  • Jeli chodzi o gotowanie i zdrow diet jestem zwolenniczk prostotyhellip
  • Tusty czwartek to dla mnie kolejki w piekarniach i cukierniachhellip
  • Po wczorajszych warsztatach ekopeelingu z accorhotelspolska i ministerstwodobregomydla czuj sihellip
Archiwum


Polecane
X