Ciasto marchewkowe jeszcze do niedawna brzmiało dziwnie. Teraz już nikt nie dziwi się, że można zrobić pyszny deser z warzywa. Dlatego naprawdę warto wypróbować czegoś nowego i przekonać się, że zdrowe wypieki potrafią być naprawdę pyszne.

ciasto marchewkowe

Przepis znalazłam u Agnes – TUTAJ. Pierwsze podejście było średnie, ponieważ użyłam słabo zmielonych płatków. Do tego suszone owoce, które wybrałam (morele i śliwki) nie nadały ciastu smaku, którego oczekiwałam. Jednak podane z masłem orzechowym było całkiem niezłe. Dla Was mam ulepszoną wersję.

Ciasto marchewkowe a’la keks

  • 350g marchewki                
  • 1 szklanka mąki owsianej (lub dobrze zmielonych płatków)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • imbir, kurkuma, kardamon – szczypta każdego
  • łyżeczka cynamonu
  • suszone daktyle (garść)
  • orzechy włoskie (garść)
  • skórka z jednej pomarańczy (sparzona i starta na tarce)

Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach (oczywiście umytą i obraną). Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dodajemy żółtka, następnie mąkę i resztę składników. Mieszamy dokładnie i wylewamy na blachę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę wody lub mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. U mnie było dłużej bo piekłam w keksówce i ciasto było dość grube. W tortownicy piekło się krócej.

Ciasto po wystygnięciu świetnie smakuje z odrobiną masła orzechowego lub powideł na wierzchu, jednak jest na tyle wilogotne, że tak naprawdę nie potrzebuje żadnych ulepszaczy.

ciasto marchewkowe

W internecie znajdziecie wiele przepisów na ciasto marchewkowe, jednak to zachwyca mnie swoją prostotą i pysznym smakiem. Wystarczy 30 minut, żeby powstało coś, co może zastąpić mi wszystkie słodycze świata, dlatego naprawdę polecam Wam ten przepis.

Jakie są Wasze ulubione fit desery? Po co najchętniej sięgacie, kiedy dopada Was ochota na słodycze? Dajcie znać w komentarzach.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Ciasto z Cukinii według Pięciu Przemian

Najlepszy chlebek bananowy

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X