Nic tak nie cieszy, jak powrót do domu i widok wielkiego gara a w nim lekkie leczo produkcji mojego taty. Jest to jedno z moich ulubionych dań letnio-jesiennych i wiem, że mogę jeść je bez wyrzutów sumienia, ponieważ jest w nim mnóstwo warzyw (cukinia, papryka, pieczarki) i jest gotowane, a nie smażone na tłuszczu.

Lekkie leczo

Przygotowanie lecza jest bardzo łatwe, nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby je zrobić. A oto przepis (nie podaję w jakich proporcjach dodawać składniki, ponieważ to zależy od upodobań, czy wolimy z większą ilością kiełbasy, czy nie).

Lekkie leczo

  • Kiełbasa (najlepiej średnio tłusta, żeby miało się co z niej wytopić)
  • Cukinia
  • Papryka
  • (mogą być różne kolory)
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Przyprawy
  • Vegeta Natur (albo sól), pieprz, przecier pomidorowy

Kiełbasę i inne warzywa kroimy w kostkę (około 1,5cm). paprykę, pieczarki i cukinię podsypujemy solą lub Vegetą (nie polecam tej tradycyjnej – dużo glutaminianu sodu, Natur jest zdecydowanie zdrowsza) i odstawiamy. Bierzemy dość duży garnek i smażymy w nim kiełbaskę tak , żeby wytopił się z niej tłuszcz (robimy to w garnku, a nie na patelni, żeby nie brudzić dodatkowych naczyń). Kiedy kiełbasa już się zarumieni dorzucamy cebulę. Po zeszkleniu się cebuli wrzucamy pieczarki i przykrywamy, żeby puściły soki, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż odparują. Później dorzucamy cukinię i paprykę (razem z sokami, które puściły) i przykrywamy. Kiedy warzywa już zmiękną przyprawiamy pieprzem i dodajemy przecieru (jeśli jest domowej roboty, trzeba dodać więcej) – cały czas próbujemy, żeby dobrać odpowiedni smak. I nasze pyszne leczo gotowe.

Lekkie leczo

Lekkie leczo to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Nie dość, że jest pyszne to jeszcze dostarcza mi ogromną porcję witamin.

A jakie jest Wasze ulubione jesienne danie? 


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

 Podobne wpisy

Lekki gulasz z kurczaka

Lekkie spaghetti bolognese

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X