Jak już wcześniej pisałam, w sobotę zamknęłam się w kuchni z wielką dynią i szalałam. Zrobiłam między innymi purée dyniowe, którego część zamroziłam, a resztę wykorzystałam do zrobienia muffinek. Pierwszy raz robiłam je z purée i jestem bardzo zadowolona. Babeczki są mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach.

Lekkie muffiny dyniowe

Warto jeść teraz dynię, ponieważ według filozofii Pięciu Przemian, wzmacnia żołądek i śledzionę, dzięki czemu usuwany jest nadmiar wilgoci z organizmu, co jest ważne szczególnie dla osób przeziębionych i zakatarzonych. Dynia nabiera takich właściwości podczas pieczenia z odpowiednimi przyprawami.

Lekkie muffiny dyniowe według Pięciu Przemian

  • sł –140g masła
  • sł – 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
  • sł- łyżeczka cynamonu
  • sł –2 duże jajka
  • o – 1/2 łyżeczki imbiru
  • o – pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sn – 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sn – 1/4łyżeczki sody oczyszczonej
  • sn – 1/2 łyżeczki soli
  • k – 2/5 szklanki mąki (ja dałam 1,5 pszennej razowej i 1 owsianej)
  • g – 1 łyżeczka kurkumy
  • sł – 1 i 1/4 szklanki purée* z dyni
  • sł – garść rodzynek (albo żurawiny, ale trzeba dodać w smaku kwaśnym)

Masło ucieramy mikserem z cukrem na gładką masę, potem dodajemy jajka, jedno po drugim, żeby się dobrze połączyły z masą i cynamon. Następnie dodajemy składniki ostre, mieszamy, potem składniki słone, znowu mieszamy, dalej dodajemy mąkę i tutaj już mieszamy łyżką, lub ręką. Na koniec dodajemy kurkumę (nie zapominamy o mieszaniu) i purée. Masę przekładamy do papilotek – dość dużo, ponieważ muffiny nie wyrastają zbyt mocno. Pieczemy w temperaturze 150 -180 stopni przez 20 – 30 minut.

Mieszanie po dodaniu każdego smaku jest bardzo ważne, ponieważ potrawy nabierają wtedy energii.

* Purée robimy tak jak z ziemniaków – gotujemy do miękkości i potem rozgniatamy lub blendujemy. Można też ugotować na parze – wtedy dynia nie utraci witamin i minerałów.

Lekkie muffiny dyniowe

Zawarte w przepisie przyprawy, powodują, że babeczki są lekkie i łatwostrawne. Przyspieszają metabolizm, a przede wszystkim samopoczucie. Lekkie muffiny dyniowe są idealną alternatywą dla tuczących słodkich deserów pozbawionych wartości odżywczych.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Muffiny dyniowe z jabłkiem – własny przepis

Czekoladowe muffiny z ciecierzycy

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


Polecane
X