W ostatnim tygodniu miałam niesamowite natchnienie do eksperymentowania w kuchni. Ze względu na to, że staram się zdrowo odżywiać, bardzo ważne jest dla mnie, żeby mieć zawsze upieczone bułeczki pełnoziarniste (od ponad roku nie kupiłam dla siebie pieczywa – zawsze piekę) lub jakieś lekkie ciasteczka na czarną godzinę. Kiedy nie udaje mi się tego zrobić, jestem bardzo niepocieszona i potrafię po pracy siedzieć w kuchni do północy, żeby tylko mieć przygotowane zdrowe jedzenie .

Lekkie rogaliki z jabłkami bez cukru

Tym razem miałam ochotę na jakiś lekki wypiek, który z łatwością można zabrać do pracy. Dlatego postanowiłam zrobić coś „łatwego w obsłudze”. Przepis na lekkie rogaliki z jabłkami bez cukru znalazłam TUTAJ, ale oczywiście, jak to ze mną bywa, musiałam go przerobić.

Lekkie rogaliki z jabłkami bez cukru

  • 500 g mąki orkiszowej (ja dałam 300g białej i 200g pełnoziarnistej)
  • 3 jajka (do ciasta dodajemy 1 całe i 3 żółtka)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 70g masła 
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/4 – 1/2 szklanki ksylitolu
  • pół szklanki ciepłego mleka

Nadzienie

  • 4 jabłka
  • garść żurawiny (lub rodzynek)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu

Do mleka dodajemy 4 łyżki mąki i drożdże; odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jogurt, masło, jajka, wlewamy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą, zagniatamy ciasto jeszcze trochę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na chwilę do wyrośnięcia (około 15minut).

Jabłka obieramy i kroimy na paseczki lub kosteczki, mieszamy z rodzynkami, ksylitolem i cynamonem.

Ciasto rozwałkowujemy na okrągłe placki (bardzo cienkie), kroimy jak pizzę na 8 części, kładziemy farsz i zawijamy. Im cieńsze ciasto, tym mniej suche rogaliki. Wierzch rogalika moczymy w roztrzepanych białkach, które zostały z przygotowania ciasta i posypujemy odrobiną ksylitolu.

Pieczemy w temperaturze 100-120 stopni przez około 20 minut na blaszce posmarowanej tłustem.

Lekkie rogaliki z jabłkami bez cukru

Te rogaliki to smak mojego dzieciństwa. Moja mama robiła takie zawsze w okresie jesienno-zimoweym, kiedy to jabłek z sadu jest pod dostatkiem. Pamiętam, że przepis brała ze starej, wysłużonej „Kuchni Polskiej”. 

A jakie są Wasze ulubione smaki dzieciństwa?


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Szybkie ciasto z owocami na maślance

Lekkie muffinki czekloadowe z jabłkami

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą 2,5-letniej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Najnowsze wpisy


Polecane
X