Szybkie obiady to moja specjalność. Uwielbiam gotować, ale długie stanie przy garach nie jest dla mnie, zwłaszcza z dzieckiem przy boku. Dlatego moim celem w kuchni jest zrobienie czegoś pysznego i zdrowego w jak najkrótszym czasie. Dążę jeszcze do tego, żeby naczynia same się pozmywały, ale jakoś nie chcą mnie słuchać :).

Makaron z pesto i rukolą lub szpinakiem

Makaron z pesto i rukolą lub szpinakiem

Składniki na 2,5 porcji:

  • garść liści bazylii
  • garść liści rukoli lub szpinaku
  • 50ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 10-15g orzeszków piniowych*
  • 10g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • TOFU naturalne

Orzeszki piniowe (fajne, małe opakowanie można kupić w Lidlu) prażymy na suchej patelni przez około 3 minuty aż się zarumienią. Czekamy aż wystygną i miksujemy je razem z resztą składników. Tofu podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem lub innym tłuszczem, następnie mieszamy z pesto i ugotowanym makaronem.

Uwagi:

  • przed zmiksowaniem czosnek najlepiej rozdrobnić w prasce do czosnku,
  • tofu można zastąpić np. filetem z piersi kurczaka,
  • jeśli użyjecie rukoli liczcie się z tym, że mimo długiego miksowania mogą pozostać w sosie włókienka, przynajmniej tak było w przypadku mojej rukoli ogrodowej,
  • w przypadku, kiedy dzieci nie zechcą zjeść zielonego sosu, najlepiej powiedzieć im, że to sos Shrekowy, żabkowy lub Hulkowy w zależności od ich zainteresowań :),
  • jeśli lubicie pesto tak jak my, warto wyhodować własną bazylię – wystarczy kupić nasiona i najlepiej wysiać do kilku doniczek po około 10-15 nasionek,
  • zużytą bazylię warto wkopać do ogródka, jeśli taki posiadacie – będzie potrzebowała czasu, żeby się przyjąć, ale potrafi urosnąć do naprawdę fajnych rozmiarów,

Makaron z pesto i rukolą lub szpinakiem

Ten obiad jest turbo szybki w przygotowaniu, a naprawdę pyszny i aromatyczny. Uwielbiam zapach bazylii i czosnku <3. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i będzie Wam smakował równie mocno jak mojej rodzinie.

A jakie są Wasze ulubione obiady? Zainspirujcie mnie w komentarzach, bo już czasem brakuje mi pomysłów.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy:

Makaron z pesto i pomidorami – szybkie danie na upalne dni

Makaron z indykiem i cukinią

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X