Szybkie obiady to moja specjalność. Uwielbiam gotować, ale długie stanie przy garach nie jest dla mnie, zwłaszcza z dzieckiem przy boku. Dlatego moim celem w kuchni jest zrobienie czegoś pysznego i zdrowego w jak najkrótszym czasie. Dążę jeszcze do tego, żeby naczynia same się pozmywały, ale jakoś nie chcą mnie słuchać :).

Makaron z pesto i rukolą lub szpinakiem

Makaron z pesto i rukolą lub szpinakiem

Składniki na 2,5 porcji:

  • garść liści bazylii
  • garść liści rukoli lub szpinaku
  • 50ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 10-15g orzeszków piniowych*
  • 10g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • TOFU naturalne

Orzeszki piniowe (fajne, małe opakowanie można kupić w Lidlu) prażymy na suchej patelni przez około 3 minuty aż się zarumienią. Czekamy aż wystygną i miksujemy je razem z resztą składników. Tofu podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem lub innym tłuszczem, następnie mieszamy z pesto i ugotowanym makaronem.

Uwagi:

  • przed zmiksowaniem czosnek najlepiej rozdrobnić w prasce do czosnku,
  • tofu można zastąpić np. filetem z piersi kurczaka,
  • jeśli użyjecie rukoli liczcie się z tym, że mimo długiego miksowania mogą pozostać w sosie włókienka, przynajmniej tak było w przypadku mojej rukoli ogrodowej,
  • w przypadku, kiedy dzieci nie zechcą zjeść zielonego sosu, najlepiej powiedzieć im, że to sos Shrekowy, żabkowy lub Hulkowy w zależności od ich zainteresowań :),
  • jeśli lubicie pesto tak jak my, warto wyhodować własną bazylię – wystarczy kupić nasiona i najlepiej wysiać do kilku doniczek po około 10-15 nasionek,
  • zużytą bazylię warto wkopać do ogródka, jeśli taki posiadacie – będzie potrzebowała czasu, żeby się przyjąć, ale potrafi urosnąć do naprawdę fajnych rozmiarów,

Makaron z pesto i rukolą lub szpinakiem

Ten obiad jest turbo szybki w przygotowaniu, a naprawdę pyszny i aromatyczny. Uwielbiam zapach bazylii i czosnku <3. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i będzie Wam smakował równie mocno jak mojej rodzinie.

A jakie są Wasze ulubione obiady? Zainspirujcie mnie w komentarzach, bo już czasem brakuje mi pomysłów.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy:

Makaron z pesto i pomidorami – szybkie danie na upalne dni

Makaron z indykiem i cukinią

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X