Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nasze szafki i lodówka świecą pustkami powstają najlepsze zdrowe desery. Zmieszałam resztki mąk, znalazłam zalegające jabłko, a dyniowe puree miałam zrobione na zapas. I zaszalałam.
Muffiny dyniowe z jabłkiem

Muffiny dyniowe z jabłkiem

  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną i żytnią pełnoziarnistą, kukurydzianą, gryczaną i ryżową – jednym słowem wykorzystałam resztki)
  • 1 szklanka mleka (ja dałam z obniżoną zawartością laktozy i na pół z wodą)
  • 3 jajka
  • 1 jabłko starte na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść dowolnych orzechów

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie połączyć je – jeśli masa jest za rzadka, dodać mąki – masa powinna być mniej więcej konsystencji ciasta na placki ziemniaczane . Przełożyć do foremki muffinkowej – nałożyć do pełna. Piec w temperaturze 180 stopni.

Muffiny dyniowe z jabłkiem

Muffiny dyniowe z jabłkiem


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Lekkie muffiny dyniowe według Pięciu Przemian

Błyskawiczne serniczki bez cukru

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą 2,5-letniej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Najnowsze wpisy


X