Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nasze szafki i lodówka świecą pustkami powstają najlepsze zdrowe desery. Zmieszałam resztki mąk, znalazłam zalegające jabłko, a dyniowe puree miałam zrobione na zapas. I zaszalałam.
Muffiny dyniowe z jabłkiem

Muffiny dyniowe z jabłkiem

  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną i żytnią pełnoziarnistą, kukurydzianą, gryczaną i ryżową – jednym słowem wykorzystałam resztki)
  • 1 szklanka mleka (ja dałam z obniżoną zawartością laktozy i na pół z wodą)
  • 3 jajka
  • 1 jabłko starte na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść dowolnych orzechów

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie połączyć je – jeśli masa jest za rzadka, dodać mąki – masa powinna być mniej więcej konsystencji ciasta na placki ziemniaczane . Przełożyć do foremki muffinkowej – nałożyć do pełna. Piec w temperaturze 180 stopni.

Muffiny dyniowe z jabłkiem

Muffiny dyniowe z jabłkiem


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Lekkie muffiny dyniowe według Pięciu Przemian

Błyskawiczne serniczki bez cukru

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X