Śniadanie to dla mnie zdecydowanie najważniejszy i najsmaczniejszy posiłek w ciągu dnia. Lubię zaczynać dzień od słodkości. Dzięki temu później nie zapycham się bezmyślnie słodyczami. Staram się nie jeść ciągle tego samego, dlatego często wyszukuję i wymyślam nowe potrawy. I tak w moim śniadaniowym menu znajdziecie owsiankę, kaszę jaglaną lub orkiszową zapiekaną z owocami, różnego rodzaju omlety oraz placuszki. I dzisiaj właśnie o nich.

Orkiszowe pancakes

Orkiszowe pancakes

Pewnie nie raz oglądaliście z cieknącą ślinką amerykańskie filmy, gdzie bohaterowie zajadali się na śniadanie puszystymi placuszkami polanymi syropem klonowym. Teraz możecie odtworzyć to danie w domu, z tym że może być ono dużo zdrowsze i mniej kaloryczne, ale równie lub nawet bardziej smaczne. Użyłam mąki orkiszowej, bo jest dużo bardziej wartościowa niż pszenna (więcej dowiecie się o niej TUTAJ). Ale możecie też spróbować ze swoimi ulubionymi mąkami.

  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej (ja mieszam pół na pół białą z pełnoziarnistą)
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub ksylitolu)

Wszystkie składniki mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polecam polać je syropem klonowym (w Lidlu mają świetny syrop bio – cena taka sama jak innych nieekologicznych syropów).

Jak widzicie na zdjęciu, usmażyłam malutkie placuszki, ale równie dobrze możecie usmażyć je troszkę większe – wtedy będą wyglądać dokładnie jak te amerykańskie. Ta porcja przeznaczona jest dla dwóch głodnych osób.

Te placuszki to jedno z moich ulubionych śniadań (albo deserów, bo czasem robię je na podwieczorek). Uwielbiam orzechowy posmak mąki orkiszowej, a soda oczyszczona nadaje im specyficznego smaku. Kto wymyślił słodkie śniadania, jest geniuszem :).

Koniecznie spróbujcie tych placuszków i dajcie znać, jak Wam smakowały.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Najlepsze placuszki bananowe z truskawkami i czekoladą

Omlet jabłkowy na chłodny jesienny poranek

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X