Jak już pisałam w poprzednim wpisie, dzięki mojemu Planerowi Posiłków w mojej kuchni nareszcie coś się dzieje. Zaczęłam robić świadome zakupy, dzięki czemu wszystkie produkty potrzebne do przygotowania dań mam pod ręką i nic się nie marnuje. 

Papryka faszerowana

Paprykę faszerowaną robiłam kiedyś często, a potem, nie wiedzieć czemu, zapomniałam o tym daniu na wiele lat. Dopiero na Krecie (o greckim jedzeniu pisałam TUTAJ) w poprzednie wakacje mogłam znowu nacieszyć się ich smakiem. Oczywiście, kreteńskie danie nie ma nic wspólnego z przepisem, który Wam dzisiaj pokażę, ale zmotywowało mnie ono do zrobienia czegoś swojego.

Papryka Faszerowana

(przepis na 2 osoby)

  • 2 duże papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 pieczarki
  • około 200g mięsa mielonego (ja miałam z piersi z indyka)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub innego spoiwa (bułka, tarta, otręby, inna mąka)
  • 50g ryżu Basmati
  • natka pietruszki według uznania
  • sól, pieprz
  • olej 

Ryż gotujemy al dente. Wszystkie składniki mieszamy (oczywiście czosnek wyciskamy, cebulę i petruszkę drobno kroimy, a pieczarki trzemy na tarce o małych oczkach). Papryki myjemy, odcinamy góry tak, by powstały czapeczki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Następnie faszerujemy je powstałym farszem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy papryki oliwą. Do naczynia wlewamy pół szklanki wody. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez minimum godzinę.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana to przepyszne i bardzo sycące danie. Do tego można w nim przemycić całą paprykę, z czego nasi najbliżsi nawet nie zdają sobie sprawy. Wiem, że będzie ono gościło często na naszym stole. Zamiast papryki możecie faszerować też cukinię, czy bakłażany.

Macie swoje ulubione danie z papryką w roli głównej? Na mojej liście króluje właśnie papryka faszerowana oraz leczo. Dajcie znać w komentarzach jacy są Wasi ulubieńcy.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Placki cukiniowe z sosem pomidorowym

Pyszne, lekkie leczo

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.
Follow
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!



Archiwum
X