Jak już pisałam w poprzednim wpisie, dzięki mojemu Planerowi Posiłków w mojej kuchni nareszcie coś się dzieje. Zaczęłam robić świadome zakupy, dzięki czemu wszystkie produkty potrzebne do przygotowania dań mam pod ręką i nic się nie marnuje. 

Papryka faszerowana

Paprykę faszerowaną robiłam kiedyś często, a potem, nie wiedzieć czemu, zapomniałam o tym daniu na wiele lat. Dopiero na Krecie (o greckim jedzeniu pisałam TUTAJ) w poprzednie wakacje mogłam znowu nacieszyć się ich smakiem. Oczywiście, kreteńskie danie nie ma nic wspólnego z przepisem, który Wam dzisiaj pokażę, ale zmotywowało mnie ono do zrobienia czegoś swojego.

Papryka Faszerowana

(przepis na 2 osoby)

  • 2 duże papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 pieczarki
  • około 200g mięsa mielonego (ja miałam z piersi z indyka)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub innego spoiwa (bułka, tarta, otręby, inna mąka)
  • 50g ryżu Basmati
  • natka pietruszki według uznania
  • sól, pieprz
  • olej 

Ryż gotujemy al dente. Wszystkie składniki mieszamy (oczywiście czosnek wyciskamy, cebulę i petruszkę drobno kroimy, a pieczarki trzemy na tarce o małych oczkach). Papryki myjemy, odcinamy góry tak, by powstały czapeczki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Następnie faszerujemy je powstałym farszem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy papryki oliwą. Do naczynia wlewamy pół szklanki wody. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez minimum godzinę.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana to przepyszne i bardzo sycące danie. Do tego można w nim przemycić całą paprykę, z czego nasi najbliżsi nawet nie zdają sobie sprawy. Wiem, że będzie ono gościło często na naszym stole. Zamiast papryki możecie faszerować też cukinię, czy bakłażany.

Macie swoje ulubione danie z papryką w roli głównej? Na mojej liście króluje właśnie papryka faszerowana oraz leczo. Dajcie znać w komentarzach jacy są Wasi ulubieńcy.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Placki cukiniowe z sosem pomidorowym

Pyszne, lekkie leczo

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X