Uwielbiam makaron chiński, dlatego często przygotowuję dania z jego użyciem. Tak właśnie wymyśliłam przepis na lekki gulasz z kurczaka, który zrodził się poniekąd z potrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce.

Lekki gulasz z kurczaka

Lekki gulasz z kurczaka

Przepis na jedną porcję

  • 100g fileta z piersi kurczaka
  • Pół papryki (dowolny kolor)
  • Pół cukini
  • Puszka pomidorów bez skórek
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę (około 1cmx1cm), to samo zrobić z warzywami. Cebulę pokroić w drobniejszą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso (przyprawione według uznania) podsmażyć na łyżeczce oleju rzepakowego, kiedy będzie już opieczone z zewnątrz, dorzucić czosnek i cebulę. Dusić przez chwilę, po czym dodać paprykę i posolić lekko. Kiedy papryka lekko zmięknie, dorzucić cukinię. Dusić wszystko do zmięknięcia i na końcu dodać pomidory. Gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z ryżem, kaszami lub makaronem pełnoziarnistym. Ja wybrałam ryż pełnoziarnisty. 


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Naleśniki orkiszowe z mięsnym farszem

Lekkie spaghetti bolognese

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X