Popcorn to moja ulubiona słona przekąska wszech czasów. Kiedy byłam mała, moi rodzice kupili wielką maszynę do jego robienia i sprzedawali go na różnych imprezach plenerowych. Sami zajadaliśmy się nim w weekendowe wieczory i pewnie dlatego tak bardzo go uwielbiam. Niestety, maszyna stoi teraz gdzieś w pawlaczu, a ja nadal często mam ochotę na ciepłą prażoną kukurydzę. 

Przepis na pyszny i zdrowy popcorn

Kiedyś kupowałam popcorn do robienia w kuchence mikrofalowej, ale kiedy dowiedziałam się o jego szkodliwym wpływie na zdrowie, postanowiłam z niego zrezygnować.  Jednak nie wyobrażałam sobie nie jedzenia prażonej kukurydzy od czasu do czasu. Dlatego po wielu nieudanych próbach opanowałam sztukę jej przygotowywania na zdrowy sposób do perfekcji.

  • kukurydza na popcorn
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól himalajska 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy kukurydzę (najlepiej, żeby każde ziarenko dotykało dna patelni). Wstrząsamy kilka razy patelnią, żeby każde ziarnko pokryło się tłuszczem. Przykrywamy szczelną pokrywką i ustawiamy kuchenkę* na pełną moc. Kiedy usłyszymy, że popcorn zaczyna strzelać, podnosimy patelnię na wysokość około 10-cm nad źródłem ciepła i czekamy aż wszystkie ziarenka „wystrzelą”. Ten zabieg uchroni nasz popcorn przed spaleniem się. Zmniejszenie temperatury nie będzie dobrym rozwiązaniem, bo ziarenka nie będą chciały otwierać się do końca.

* Ja mam gazową i na niej popcorn wychodzi idealnie. Ale myślę, że na elektrycznej ten zabieg też się sprawdzi. Nie wiem co z indukcją. Jeśli ktoś z Was miał doświadczenie, dajcie znać.

Kiedy przestaniemy słyszeć charakterystyczne stukanie, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy kukurydzę  pod przykryciem jeszcze przez około minutę – damy szansę „wystrzelić” niezdecydowanym ziarenkom. Następnie przesypujemy popcorn do miski i solimy solą himalajską.

Przepis na pyszny i zdrowy popcorn

Ta forma prażenia kukurydzy jest bardzo zdrowa i nie naraża nas na spożywanie nadmiernej ilości kalorii. Szklanka nieuprażonej kukurydzy + łyżka oleju kokosowego to około 600kcal. Z takiej szklanki wyjdzie nam wielka micha popcornu, którą obdzielić można 2-3 osoby.

A jeśli macie problem z podjadaniem, TUTAJ znajdziecie sposoby na to jak sobie z tym poradzić.

Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Błyskawiczne serniczki bez cukru

Najlepsze placuszki bananowe z truskawkami i czekoladą

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X