Gdybym wiedziała, że pudding z tapioki jest tak pyszny, na pewno nie zwlekałabym tak długo, żeby go zrobić! Teraz, kiedy w końcu mi się udało, będzie on stałym gościem w moim menu.

pudding z tapioki

O tapioce pisałam już na początku marca w TYM wpisie. Zamówiłam ją przy okazji zakupów w sklepie ze zdrową żywnością i już wtedy obiecałam Wam, że zrobię z niej deser i podzielę się wrażeniami oraz przepisem. Jeśli chodzi o smak to jest przepyszny! Przypomina mi trochę ryż na mleku, ale jak dla mnie jest zdecydowanie lepszy. Do tego jego wygląd i konsystencja są naprawdę ciekawe i aż chce się go jeść.

Pudding z tapioki

  • 500ml mleka kokosowego (lub każdego innego)
  • 1/4 szklanki tapioki
  • laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego*
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
  • łyżka kakao**

* opcjonalnie – ja dałam cukier waniliowy na ksylitolu z TEGO przepisu

**też opcjonalnie, jeśli chcecie, żeby deser był dwuwarstwowy jak u mnie – osobiście polecam, bo kakaowa wersja smakowała mi dużo bardziej

Mleko zagotowujemy w rondelku i dodajemy tapiokę. Gotujemy, mieszając co chwilę, przez około 20 minut, aż kulki zrobią się całkowicie przezroczyste. Po ugotowaniu połowę deseru przekładamy do miseczek, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Przekładamy do salaterek, a na wierzch dajemy ulubione owoce. 

Pudding jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ten deser w całości ma 525 kcal bez owoców. Jeśli dodamy do niego garść truskawek, będzie miał około 550 kcal. Można podzielić go na 2 lub 3 porcje. W pierwszym przypadku jedna porcja będzie miała 275 kcal, a w drugim – około 185 kcal.

Ten deser skradł moje serce nie tylko smakiem, ale również wyglądem i konsystencją (fajnie się je takie kuleczki). Myślałam, że chia pudding (przepis TUTAJ) to hit, ale z tym deserem przegrywa w przedbiegach. Spróbujcie koniecznie! Tapiokę kupicie w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet.

Próbowaliście już tapioki? Jeśli tak, to pod jaką postacią? Ja mam jeszcze mąkę z tapioki i zastanawiam się jak jej użyć.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Co to jest tapioka i jak ją jeść?

Budyń z nasion chia – idealny letni deser/śniadanie

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X