Sernik dyniowy ? Czy to może być dobre? Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, które mogłabym jeść bez żadnych konsekwencji na zdrowiu i figurze, byłby to sernik. Więc kiedy dostałam przepis na zdrowy sernik dyniowy, od razu pobiegłam do sklepu po potrzebne składniki. 

sernik dyniowy bez cukru

Najbardziej zaciekawił mnie dodatek dyni. Oczywiście, piekłam już ciasto czy muffiny z jej dodatkirm (przepisy TUTAJ), ale zastanawiałam się jak dynia będzie komponowała się z twarogiem. I okazało się, że połączenie jest świetne. Sernik jest delikatny, pachnący pomarańczami, mokry i słodki. Do tego, nie zawiera cukru, wystarczy użyć ulubionego słodzika (ksylitol, erytrol, stewia) oraz suszonych owoców i mamy pyszny wypiek bez zbędnych dodatków.

SERNIK DYNIOWY BEZ CUKRU

  • 750g dyni 
  • 750g twarogu półtłustego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru*
  • 1 kopiasta łyżeczka skrobi kukurydzianej**
  • ziarenka z 2 małych lub 1 dużej laski wanilii
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja zrobiłam sama, przepis TUTAJ)
  • 1 olejek pomarańczowy (ja użyłam syropu powstałego z produkcji skórki)
  • 5-6 jajek
  • 200g rodzynek (ja dałam 100g rodzynek i 100g daktyli) sparzonych wcześniej wrzątkiem
  • 5 łyżek słodzika (u mnie ksylitol)

* Ja użyłam budyniu Amylon, który można kupić w Tesco lub Auchan. Jest pyszny, zawiera prawdziwą wanilię oraz skrobię kukurydzianą, która ma niższy indeks glikemiczny niż skrobia ziemniaczana ze zwykłych budyniów. Budyń Belbake z Lidla też ma w składzie skrobię kukurydzianą.

** Jeśli nie macie, myślę, że mąka kukurydziana, kokosowa lub w ostateczności ziemniaczana też spełnią swoją rolę.

Całe ciasto ma około 2200kcal.

Wykonanie

Dynię kroimy na kilka części i pieczemy w piekarniku skórką do góry (około 180 stopni aż do zmięknięcia), następnie obieramy i blendujemy. Dodajemy ser, syrop z pomarańczy lub olejek pomarańczowy, wanilię i skórkę pomarańczową. Wszystko jeszcze raz traktujemy blenderem.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je w osobnym naczyniu na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo słodzik, potem żółtka. Cały czas ucieramy mikserem. Do dyni z serem dodajemy ubite jajka, budyń w proszku, skrobię i mieszamy (można mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy suszone owoce.

Na końcu masę wylewamy na formę (najlepiej tortową) dobrze wysmarowaną tłuszczem. Jeśli nasza foremka jest silikonowa, nie musimy jej smarować. Pieczemy 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Masa ma się ściąć, ale nie przypiec. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do wystygnięcia. 

Zrobiłam jeszcze polewę czekoladową (olej kokosowy, miód, kakao – rozpuszczone w rondelku), która świetnie komponuje się z pomarańczową nutą w serniku. I tak powstał najpyszniejszy sernik dyniowy bez cukru.

sernik dyniowy bez cukru

Uwielbiam ten sernik i od tygodnia bawię się w produkcję dyniowego puree na zimę, bo wiem, że to ciasto będzie często pojawiać się w moim domu. W końcu jak można odmówić sobie czegoś tak pysznego, a zarazem zdrowego?

A Wy macie jakieś flagowe jesienne wypieki? Podzielcie się nimi w komentarzach lub mailu, a postaram się je wypróbować. Uwielbiam nowe przepisy. A jeśli zdecydujecie się upiec sernik z dzisiejszego przepisu, dajcie znać jak Wam smakował i koniecznie podzielcie się zdjęciami Waszych wypieków.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Najlepsze ciasteczka dyniowe

Omlet dyniowy

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X