Kto nie lubi spaghetti? A kto zrezygnował z niego na czas diety? Pewnie jest wiele takich osób. Na szczęście jest sposób na to, żeby jeść je bez wyrzutów sumienia. Wystarczy kilka kuchennych trików, żeby je „odchudzić”.

CAM00605 

OSZUKANE SPAGHETTI BOLOGNESE

30g makaronu pełnoziarnistego

100-120g mięsa mielonego z indyka

Pół cebuli

1 ząbek czosnku

Pół małej cukinii

Pół papryki

2-3 pieczarki

słoiczek przecieru pomidorowego domowej roboty lub pomidory świeże/z puszki

1 łyżeczka oleju rzepakowaego

Sól, pieprz, bazylia (najlepiej świeża), oregano

Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie, potem dorzucić przyprawione mięso. Kiedy mięso będzie już z wierzchu podsmażone, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, lekko posolić i  dusić przez około 2 minuty. Potem dodać resztę warzyw i dalej dusić. Na końcu dodać pomidory oraz przecier i jeszcze przez chwilę dusić aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, dodać też świeżo pokrojoną lub suszoną bazylię oraz oregano. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego 🙂

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X