Z czym kojarzy Ci się jesień? Bo mi najbardziej z pięknymi barwami i pysznymi jesiennymi daniami, zwłaszcza na bazie dyni. Nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni. Dlatego tej wiosny zasiałam mnóstwo różnych odmian i teraz mogę nie tylko cieszyć wzrok pięknymi kolorowymi owocami (zdjęcie z naszymi tegorocznymi zbiorami znajdziecie troszkę niżej), ale również robić z nich pyszne dania. Nawet już udało zrobić mi się zapasy na zimę – kilkanaście porcji puree z dyni zapełniło już moją zamrażarkę. 

Szybka i prosta zupa dyniowa

Teraz na bieżąco wykorzystuję pozostałe dynie do różnych dań. Był już sernik dyniowy – przepis TUTAJ, dynia zapiekana – TUTAJ, placuszki z dyni – TUTAJ i zupa. Dwa przepisy na zupę pojawiły się już na moim blogu, ale tym razem chcę podzielić się turbo szybkim i łatwym w wykonaniu, idealnym na szybki obiad.

Jeśli masz duże zapasy dyni, albo po prostu lubisz dania na jej bazie, zachęcam Cię do pobrania mojego e-booka z przepisami na dania z dynią – TUTAJ. Stworzyłam go już dawno temu i zrobiłam wszystko sama, dlatego jest dość amatorski, ale przepisy są naprawdę fajne.

Szybka i prosta zupa dyniowa

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 500g dyni*
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • bulion lub woda + kostka rosołowa (u mnie domowej roboty) – taka ilość, żeby przykryć warzywa
  • kawałek korzenia imbiru (1cm) lub płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz cayenne dla lubiących ostre smaki

* Ja użyłam zwyczajnej, polecam też Hokkaido.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir przeciskamy przez praskę i smażymy w garnku (już takim przeznaczonym na zupę) na roztopionym maśle do zeszklenia. Dynię i inne warzywa kroimy na kawałki (około 3 cm) i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Następnie wszystko zalewamy bulionem lub kostką rosołową rozpuszczoną w wodzie i gotujemy przez około 20 minut do czasu aż warzywa zmiękną. Po lekkim ostygnięciu miksujemy na krem i doprawiamy według uznania.

Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym (to świetna opcja dla dzieci, które dla groszku są w stanie zjeść całą zupę – prowadziłam zajęcia w przedszkolu, widziałam :)) lub grzankami.

Tak prezentują się moje zbiory w tym roku :).

Szybka i prosta zupa dyniowa

Prostszego przepisu chyba nie ma :). A jak dla mnie ta zupa jest pyszna i pożywna. Do tego bardzo zdrowa. Kiedyś, bardzo dawno temu napisałam tekst o tym, dlaczego warto jeść dynię. Także jeśli tylko masz dynię, to poza puree, z którego możesz zrobić mnóstwo dań (przypominam o moim e-booku), naprawdę polecam Ci zrobić tą zupę :).


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy:

Rozgrzewająca zupa gulaszowa

Zupa z soczewicy na chłodne wieczory

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


Polecane
X