Niedawno kupiłam w Lidlu okrągłą foremkę silikonową do ciasta i koniecznie chciałam ją wypróbować. Okazała się strzałem w dziesiątkę – nic nie przywiera i nie trzeba jej smarować, ani wykładać papierem do pieczenia. I wczoraj udało mi się w końcu mój plan zrealizować. Ze względu na to, że miałam bardzo dojrzałe jabłka (nie pryskane, z sadu znajomej), postanowiłam zrobić ciasto jabłkowe.

Szybkie ciasto jabłkowe

Zawsze uwielbiałam proste, biszkoptowe ciasta, dlatego szukałam takiego przepisu. I znalazłam TUTAJ. Ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym coś w nim nie zmieniła. I tak powstał przepis zgodny z zasadami Kuchni Pięciu Przemian.

Szybkie ciasto jabłkowe według Pięciu Przemian

  • sł – 4 żółtka
  • sł – pół szklanki ksylitolu lub innego słodzika
  • sł – 2/3 szklanki oleju lub roztopionego oleju kokosowego
  • sł – łyżeczka cynamonu (można więcej, ja nie lubię za dużo)
  • o – 1/4 łyżeczki imbiru
  • sn – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sn – szczypta soli
  • k – 2 szklanki mąki*
  • g – pół łyżeczki kurkumy
  • sł – ubite białka
  • sł – mleko – ok 1/4 szklanki
  • (tak, żeby ciasto miało konsystencję biszkopta )

* Z mąkami można zaszaleć – co kto lubi. Dałam 1 szklankę zwykłej pszennej i 1 szklankę orkiszowej razowej. Ciasto jest bardzo zbite (ja akurat takie lubię). 

Żółtka, cukier ubić na puszystą masę. Dodać olej i cynamon, zamieszać. Następnie dodać imbir, zamieszać, potem proszek i sól, znowu zamieszać. Dodać mąkę (może być przesiana, ciasto będzie bardziej puszyste), wymieszać. Dodać kurkumę, zamieszać. Na końcu delikatnie dodać ubite białka. Ciasto wylać do formy, na wierzch położyć jabłka pokrojone w plasterki (moje były grubości 1cm) – docisnąć je trochę, aby schowały się w cieście. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (sprawdzajcie patyczkiem, ale też czekajcie aż przypiecze się z góry, mój patyczek był suchy, ale wydaje mi się, że za szybko wyjęłam bo pojawił się mały zakalec).

Szybkie ciasto jabłkowe

Myślę, że każdy powinien mieć takie swoje szybkie ciasto jabłkowe, które uratuje nas w  kryzysowej sytuacji, kiedy goście wpadną niespodziewanie lub po prostu mamy ochotę na coś pysznego. Oczywiście jabłka możemy zastąpić innymi owocami – truskawkami, jagodami, śliwkami czy malinami. Mrożone owoce też się świetnie sprawdzą.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

https://www.pipilotka.pl/szybkie-ciasto-z-owocami-na-maslance/

Ciasto marchewkowe bez cukru

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X