Ostatnio w mojej kuchni zapanowała nuda. Nie miałam pomysłu na ciekawy obiad, więc ciągle gotowałam to samo. Ale ileż można jeść spaghetti na zmianę z mięsem z frytkami z selera, marchewki i pietruszki? Potrzebowałam zmiany i postawiłam na danie wegetariańskie, co u mnie, zadeklarowanego mięsożercy jest nie lada wyczynem.

Tarta porowo-marchewkowa

Tarta porowo-marchewkowa

Ta tarta wyjątkowo mi smakuje, bo jestem miłośniczką połączenia pora z marchewką (przepis na ciekawy dodatek do obiadu z ich wykorzystaniem znajdziecie TUTAJ). Generalnie, tarta to świetna alternatywa dla tradycyjnych obiadów, dlatego zachęcam Was do eksperymentowania z nimi w kuchni.

Spód

  • 220g mąki orkiszowej białej i razowej (użyłam proporcji 1:1)
  • 1 jajko
  • 125g zimnego masła
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli

Farsz

  • olej do smażenia (może być kokosowy)
  • 1 starta marchewka
  • 4-5 pokrojonych pieczarek
  • szczypta kminku mielonego
  • 2 całe pory (pokrojone w paseczki)
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta kolendry mielonej
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół szklanki śmietany 12%
  • szczypta kurkumy

Wszystkie składniki (poza śmietaną i kurkumą) wrzucić na rozgrzany olej i dusić do miękkości, następnie dodać śmietanę i kurkumę. Składniki na spód zagnieść, rozwałkować, wyłożyć nim formę i nakłuć równomiernie widelcem. Spód piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie dodać farsz i piec przez następne 15-20 minut. Opcjonalnie na wierzch tarty można położyć kilka plasterków mozzarelli lub sera żółtego.

Tarta porowo-marchewkowa

Tarty i zapiekanki to zawsze świetny pomysł na obiad, czy kolację. Jest to też świetna opcja na lunch do pracy. Wystarczy spakować kawałek do lunchboxa i podgrzać w mikrofali lub zjeść na zimno. Najlepsze jest w nich to, że robi się je błyskawicznie i trudno je zepsuć. Dlatego tak chętnie je piekę i Wam też polecam.

Ostatnio zaczęłam zwracać uwagę na to ile pieniędzy wydaję na jedzenie, dlatego coraz chętniej zaglądam do gazetek promocyjnych sklepów, w których robię zakupy. Dzięki temu wiem, które produkty będą w promocyjnych cenach i na ich podstawie układam tygodniowe menu. Zajrzyjcie TUTAJ do gazetek promocyjnych żeby dowiedzieć się o najnowszych okazjach.

A Wy lubicie tarty? Jeśli tak to które bardziej? Słodkie czy wytrawne?


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Lekka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

  • Też lubię tarty, ale wciąż pragnę upiec coś nowego…

    • To może ten przepis Ci podpasuje 🙂

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą kilkumiesięcznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Facebook
Instagram
  • Takie pysznoci zjada moja crka na niadanie Na szczcie sihellip
  • Idealna kolacja? Warzywa na patelni z odrobin mozzarelli  Zdrowohellip
  • A trudno uwierzy e s one tak pyszne jak wygldajhellip
  • U nas w parku jeszcze troch jesieni Teraz czekam nahellip
  • Kto chtny na rozgrzewajc zup meksykask? To i inne pysznocihellip
  • niadanie idealne  kasza bulgur z serkiem wiejskim bananem gruszkhellip
  • Moje drugie niadanie  Domowa bueczka z awokado i pomidoremhellip
  • Dziecko zasno a mama ukrada mu miciutki kocyk zrobia sobiehellip
  • Dlaczego tylko rodzice maj je pancakes na niadanie? Dzisiaj ihellip
Archiwum


Polecane
X