Jesteś łakomczuchem a dbasz o linię? A może masz małego łasucha w domu, którego nie chcesz faszerować cukrem? Jeśli odpowiedziałaś na któreś pytanie twierdząco, to oznacza, że te przepisy są dla Ciebie :). Pyszne, zdrowe i sycące. A, co najważniejsze, nie wymagające dużego nakładu pracy.
Trzy zdrowe desery, które zrobisz w 15 minut
Jestem miłośniczką truskawek, ale również nabiału. Nie szkodzi mi, więc go nie unikam. Podaję go też mojej córce, która na szczęście nie jest uczulona. Nabiał, zwłaszcza serek wiejski i twaróg można fajnie wykorzystać w zdrowych deserach, a jego zaletą jest to, że zawiera dużo białka i syci na długo. Dlatego mamy gwarancję, że po takim podwieczorku nie będziemy głodne. Bo, nie wiem jak Ty, ale ja po kawce z ciastkiem lub lodem zawsze muszę zjeść jeszcze coś konkretnego, bo często niedługo po deserze zaczyna mnie ssać.
Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mogą lub chcą jeść nabiał, dlatego w każdym deserze możemy użyć wegańskiego zamiennika. Jak to zrobić?
Jogurt z mleka krowiego –> Wegański jogurt.
Serek wiejski –> Tofu lub w ostateczności wegański jogurt.
Twaróg –> Tofu lub namoczone nerkowce (w internecie jest mnóstwo przepisów na sernik wegański na bazie nerkowców).
Po prostu jogurt
To taki banalny deser, a jednak często zapominamy, że zamiast jogurtu owocowego ze sklepu możemy sami zrobić nawet pyszniejszy, a na pewno zdrowszy jego zamiennik.
- mały jogurt naturalny lub serek wiejski*
- pół banana
- garść truskawek/borówek/malin lub innych owoców**
- zboża ekspandowane/musli bez cukru/orzechy/wiórki kokosowe
* Jeśli użyjemy serka, nasz deser będzie gęstszy. W przypadku użycia jogurtu będzie bardziej rzadki, jak koktajl.
**U mnie były truskawki mrożone.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i do powstałego jogurtu dodajemy ulubione składniki. Pychota! Możemy też z tego zrobić lody, po prostu przelewając deser do foremek i mrożąc.
Zdrowe Lody
Do tego deseru trzeba przygotować się wcześniej i zamrozić mocno dojrzałe banany (obieramy, kroimy na kawałki).
- 2 garści zamrożonych owoców sezonowych*
- 1/2 pokrojonego w plastry, zamrożonego banana
- 1/2 opakowania serka wiejskiego (około 100g)
Owoce wyjmujemy z zamrażalki na kilkanaście minut przed przygotowaniem lodów, następnie wszystko dokładnie miksujemy. I mamy przepyszne lody. Tu przyda się blender o dobrej mocy.
Zajrzyj do innych przepisów na lody:
Mini serniczki na zimno
- twaróg półtłusty – 250g (czyli standardowa kostka)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, ale bardziej smakuje jak serniczek)
- garść truskawek
Wszystkie składniki poza żelatyną miksujemy na gładką masę (jeśli nie lubisz grudek w serniku musi to trochę potrwać, ewentualnie możesz zmielić sen w maszynce). Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy do masy ciągle miksując. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dla mnie te desery są absolutnie rewelacyjne! A do tego naprawdę zdrowe. Zresztą moim najważniejszym recenzentem jest Jagoda, która wczoraj testowała moje wyroby. Jej ocena była jednoznaczna – „Pyszniutkie, mamo” :).
Spróbujesz?
View this post on Instagram
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy