Olej kokosowy od kliku lat króluje na liście najzdrowszych produktów. I dobrze, bo jego właściwości są nie do przecenienia. Dzięki nim ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Przekonajcie się jak wiele wspaniałych zalet ma ten przepięknie pachnący olej.

właściwości oleju kokosowego

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy to naprawdę silny sprzymierzeniec w walce z wieloma dolegliwościami, świetny dodatek do wielu potraw i kosmetyk. Więcej na temat jego zastosowania przeczytacie TUTAJ.

  • Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń i magnez.
  • Jest lekkostrawny – dzięki czemu spożywać go mogą (a nawet powinny) dzieci i osoby z problemami trawiennymi. 
  • Zawiera kwas laurynowy, który poza kokosem występuje tylko w mleku matki – ma właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze,
  • Pomocny w walce z wrzodami –  dzięki wcześniej wspomnianemu kwasowi laurynowemu ma działanie antybakteryjne, a to właśnie bakterie są przyczynom powstawania wrzodów.
  • Zwalcza Candidę – dzięki zawartości kwasu kaprylowego, który ma działanie przeciwgrzybicze, może być pomocny w walce z przerostem grzybów Candida.
  • Wspomaga trawienie i wchłaniani substancji odżywczych.
  • Zwiększa przyswajanie wapnia, magnezu oraz witamin A, D, E i K,
  • Obniża indeks glikemiczny potraw (dobry szczególnie dla diabetyków),
  • Zmniejsza uczucie głodu, jest mniej kaloryczny niż inne tłuszcze,
  • Wspomaga odchudzanie – zmniejsza uczucie głodu, zmniejsza ochotę na sięgnięcie po słodkie przekąski.
  • Reguluje poziom cukru i insuliny – trójglicerydy zawarte w oleju kokosowym nie powodują nagłych skoków cukru.
  • Zwiększa naszą odporność – dzięki obecności przeciwgrzybicznego  kwasu kaprylowego, oraz antybakteryjnego oleju kokosowego,
  • Nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej i nie ma negatywnego wpływu na nasz cholesterol,
  • Zwiększa wytrzymałość i poprawia wydolność osób uprawiających sport,
  • Łagodzi świąd po ukąszeniach owadów.

Warto też wiedzieć, że olej kokosowy nie jełczeje, co oznacza, że nie musimy trzymać go w lodówce – najlepiej mu będzie więc w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy o tym, że olej olejowi nierówny. Najlepiej wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością, lub zamówić olej przez Internet (ja tak zrobiłam). Olej, którego szukać powinniśmy to organiczny, nierafinowany, tłoczony na zimno. 

Właściwości oleju kokosowego

Jak widzicie, właściwości oleju kokosowego są niesamowite. Ma nieskończoną ilość zalet i zastosowań. Dlatego naprawdę polecam Wam wypróbowanie go nie tylko w kuchni, ale także jako kosmetyku.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

10 zastosowań oleju kokosowego

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą kilkumiesięcznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Facebook
Instagram
  • Ten piernik jest genialny  A trudno uwierzy e whellip
  • Kocham mj nowy sweter z second handu i nie wahamhellip
  • Mamy j! Pierwsz prawdziw pierwsz Jagody Z suszonymi owocami dlahellip
  • A jednak Mikoaj o mnie pamita A o Tobie? hellip
  • Pieklicie ju pierniki? Jeli nie polecam Wam zrobienie tej pysznejhellip
  • U nas ju witeczny klimat W weekend byy pierniki ozdobyhellip
  • Pierniki ju gotowe Piek je gwnie dla moich uczniw alehellip
  • U mnie jeszcze nie ma niegu ale mrz ju dajehellip
  • Ten miesic by mocno nastawiony na zdrowe gotowanie i tohellip
Archiwum


X