Olej kokosowy od kliku lat króluje na liście najzdrowszych produktów. I dobrze, bo jego właściwości są nie do przecenienia. Dzięki nim ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Przekonajcie się jak wiele wspaniałych zalet ma ten przepięknie pachnący olej.
Właściwości oleju kokosowego
Olej kokosowy to naprawdę silny sprzymierzeniec w walce z wieloma dolegliwościami, świetny dodatek do wielu potraw i kosmetyk. Więcej na temat jego zastosowania przeczytacie TUTAJ.
- Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń i magnez.
- Jest lekkostrawny – dzięki czemu spożywać go mogą (a nawet powinny) dzieci i osoby z problemami trawiennymi.
- Zawiera kwas laurynowy, który poza kokosem występuje tylko w mleku matki – ma właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze,
- Pomocny w walce z wrzodami – dzięki wcześniej wspomnianemu kwasowi laurynowemu ma działanie antybakteryjne, a to właśnie bakterie są przyczynom powstawania wrzodów.
- Zwalcza Candidę – dzięki zawartości kwasu kaprylowego, który ma działanie przeciwgrzybicze, może być pomocny w walce z przerostem grzybów Candida.
- Wspomaga trawienie i wchłaniani substancji odżywczych.
- Zwiększa przyswajanie wapnia, magnezu oraz witamin A, D, E i K,
- Obniża indeks glikemiczny potraw (dobry szczególnie dla diabetyków),
- Zmniejsza uczucie głodu, jest mniej kaloryczny niż inne tłuszcze,
- Wspomaga odchudzanie – zmniejsza uczucie głodu, zmniejsza ochotę na sięgnięcie po słodkie przekąski.
- Reguluje poziom cukru i insuliny – trójglicerydy zawarte w oleju kokosowym nie powodują nagłych skoków cukru.
- Zwiększa naszą odporność – dzięki obecności przeciwgrzybicznego kwasu kaprylowego, oraz antybakteryjnego oleju kokosowego,
- Nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej i nie ma negatywnego wpływu na nasz cholesterol,
- Zwiększa wytrzymałość i poprawia wydolność osób uprawiających sport,
- Łagodzi świąd po ukąszeniach owadów.
Warto też wiedzieć, że olej kokosowy nie jełczeje, co oznacza, że nie musimy trzymać go w lodówce – najlepiej mu będzie więc w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy o tym, że olej olejowi nierówny. Najlepiej wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością, lub zamówić olej przez Internet (ja tak zrobiłam). Olej, którego szukać powinniśmy to organiczny, nierafinowany, tłoczony na zimno.
Jak widzicie, właściwości oleju kokosowego są niesamowite. Ma nieskończoną ilość zalet i zastosowań. Dlatego naprawdę polecam Wam wypróbowanie go nie tylko w kuchni, ale także jako kosmetyku.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy