DSC_0190

Z racji tego, że od tygodnia posiadam piękny blender, szaleję w kuchni z nowymi przepisami. Zawsze chciałam zrobić hummus, ale brak porządnego sprzętu zawsze mnie ograniczał. Teraz w końcu mogę się wyżyć kulinarnie :). Dlatego dzisiaj mam dla Was świetny przepis na hummus, który możecie zjadać z warzywami, na naleśnikach, krakersach, czy najprościej w świecie – na kanapkach.

Przepis znalazłam TUTAJ.

Hummus z groszkiem

  • puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 5-6 łyżek przegotowanej, zimnej wody
  • 10 łyżek mrożonego zielonego groszku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni do delikatnego zarumienienia, następnie mielimy je na suchy proszek. Następnie dodajemy oliwę i czynność powtarzamy aż powstanie pasta. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Na końcu hummus doprawiamy według uznania.

DSC_0172

DSC_0179

DSC_0180

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X