Budyń jaglany z brzoskwiniami  to deser, który od pierwszego spróbowania skradł moje serce i kubki smakowe. Sama nie wiem czemu tak długo zwlekałam z jego zrobieniem, co jest banalnie proste. Sami zobaczcie przepis i przekonajcie się.

Budyń jaglany z brzoskwiniami

Budyń jaglany z brzoskwiniami

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego) – przepis TUTAJ
  • 1 łyżka ksylitolu*
  • 2 łyżki oleju kokosowego

*moim zdaniem wystarczyłoby nawet mniej, bo dla mnie budyń był trochę za słodki

Mleko wlewamy do garnka z głębokim spodem, kaszę prażymy na patelni (dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki), drobno mielimy i z resztą składników dodajemy do mleka. Gotujemy na średnim ogniu, co chwilę mieszając trzepaczką. Kiedy budyń się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki budyń nie zgęstnieje.

Dno miseczki wykładamy pokrojonymi w plastry brzoskwiniami (lub innymi ulubionymi owocami) i zakrywamy je budyniem, następnie nakładamy następną porcję owoców i budyniu. Smacznego.

Budyń jaglany z brzoskwiniami

Jak dla mnie, ten budyń jest bardzo podobny do kaszy manny zarówno w smaku, jak  konsystencji. Z wyjątkiem tego, że  jest dużo pyszniejszy i zdrowszy. Mleko kokosowe nadaje budyniowi obłędnego smaku, a w połączeniu z owocami, to poezja. O właściwościach kaszy jaglanej możecie poczytać w moim wpisie TUTAJ.

Myślę, że taki budyń to świetna alternatywa dla tradycyjnego waniliowego lub czekoladowego. Tutaj możemy poszaleć ze smakami, dodać masło orzechowe, kakao lub zmiksowane owoce i za każdym razem mamy coś nowego. Najlepsze jest to, że dokładnie wiemy, ci jemy, bo sami robimy go od początku do końca. 

Budyń jaglany jest świetną alternatywą dla sklepowych kaszek dla najmłodszych. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie powoduje alergii, dlatego poleca się podawanie jej dzieciom już przy rozszerzaniu diety.

A jakie są Wasze ulubione dania z kaszą jaglaną? Jadacie ją często? Jeśli nie, polecam przeczytać wpis podlinkowany poniżej, a na pewno przekonacie się do jedzenia jej regularnie.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Budyń jaglany o smaku masła orzechowego

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X