Pyszne, zdrowe i tanie – tak najprościej można je scharakteryzować. Łatwe w przygotowaniu? Właściwie też, jeśli przymkniemy oko na to, że potrafią zafarbować praktycznie wszystko. Jednak w zamian za to oferują nam tak wiele, że nie może zabraknąć ich w naszej kuchni.

Zalety jedzenia buraków

Zalety jedzenia buraków

  • Są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność, witaminę A, zwaną witaminą młodości, a także witaminę B1 (odpowiedzialną za stan umysłu i system nerwowy) i betakaroten (poprawia wygląd naszej skóry i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku).
  • Mają właściwości przeciwnowotworowe, dzięki betaninie (która jest sprawcą ich pięknej barwy) – przeciwutleniaczowi, zwalczającemu wolne rodniki, niszczące nasze DNA. Picie soków z buraka może być pomocne w walce z rakiem oraz rekonwalescencji po chemioterapii.
  • Skutecznie obniżają ciśnienie i zapobiega chorobom serca, dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu.
  • Są nieocenione w walce z anemią, ze względu na zawarte w nich żelazo oraz kobalt (TUTAJ możecie przeczytać historię osoby, która zmagała się z takim problemem).
  • Zawierają spore ilości wapnia.
  • Zawierają dużą dawkę kwasu foliowego, którego nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć (więcej informacji znajdziecie TUTAJ).
  • Wspomniana wcześniej betamina wspomaga również pracę wątroby i przewodów żółciowych, dlatego zaleca się spożywanie buraków i soku z nich w przypadku chorób wątroby i woreczka żółciowego. Sprawdzają się też rewelacyjnie przy leczeniu kaca.
  • Sok z buraka wykazuje właściwości gojące owrzodzenie przewodu pokarmowego – łagodzi dolegliwości w przypadku wrzodów żołądka, zapalenia żołądka czy hemoroidów. Zwalcza też zgagę i zaparcia.

Zalety jedzenia buraków

BURAKI A ODCHUDZANIE

  • Są niskokaloryczne – mają zaledwie 38kcal w 100g.
  • Zawierają sporą dawkę błonnika, który daje uczucie sytości i „wymiata” zalegające w jelitach resztki niestrawionych pokarmów.
  • Pektyny w nich zawarte wspomagają trawienie.
  • Hamują apetyt na słodycze.
  • Niestety mają wysoki Indeks Glikemiczny – IG=64.

Podczas przygotowywania tego wpisu przeczytałam wiele artykułów na temat dobroczynnego wpływu buraków na nasz organizm i spędziłam dużo czasu na wybraniu tych najważniejszych. Jednak nie jest to nawet połowa z nich. Dlatego poniżej podaję linki do artykułów, w których znajdziecie długie listy zalet tego pięknego warzywa.

Artykuł 1

Artykuł 2

POTRAWY Z BURAKIEM W ROLI GŁÓWNEJ

Wydaje się, że burak przeżywa swoją drugą młodość i widać to na wielu blogach. Ostatnio praktycznie codziennie pojawiają się przepisy, w których gra on główną rolę. Poniżej podaję linki do najciekawszych z nich.

Ostatnio nie wyobrażam sobie tygodnia bez kupienia kilku buraków. Zajadam się nimi dość często i to nie tylko w postaci słynnych „buraczków” ze słoika. Zazwyczaj kupuję świeże, gotuję w mundurkach na parze, obieram i jem jako dodatek do obiadu.

A Wy jadacie buraki? Do jakich potraw je wykorzystujecie?


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Dlaczego warto jeść dynię?

Dlaczego naprawdę warto pić czystka?

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X