Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem. W mojej miejscowości była rodzinna piekarnia, gdzie wszystkie wypieki smakowały jak domowej roboty. Kiedy w książce Thermomixa zobaczyłam przepis na nią, postanowiłam spróbować ją upiec. I okazało się, że nie jest to nic trudnego.
Chałka domowej roboty
- 550g mąki pszennej
- 40-50g ksylitolu
- 20g świeżych drożdży
- 50g masła
- 300g mleka
- szczypta soli
- 1 jajko roztrzepane w miseczce
Przepis na Thermomix
Mleko, masło, drożdże i cukier umieścić w naczyniu miksującym i podgrzać – 3 min./37stopni/obr.2. Dodać mąkę i sól i wyrabiać przez 3 minuty – interwał. Włożyć ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Przepis Tradycyjny
Ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru wymieszać i odczekać 10-15 minut aż zaczyn trochę wyrośnie. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Włożyć ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich wałki, które potem zaplatamy w warkocz. Żeby chałka była ładniejsza możemy podzielić ciasto nawet na 6 części. Zdjęcia jak to zrobić znajdziecie TUTAJ. Splecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na 30 minut do ciepłego miejsca. Wyrośniętą chałkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Najlepiej zrobić test wykałaczką.
Taka chałka domowej roboty to idealny wypiek na leniwe niedzielne śniadanie. Nam najbardziej smakuje z masłem i miodem. Jest to taki słodki grzeszek, na który pozwalamy sobie od czasu do czasu – zwykle jadamy pieczywo pełnoziarniste. Jednak, jeśli już grzeszymy to na swoich zasadach – nie kupujemy takich rzeczy w sklepie, czy piekarni, bo nie mamy pewności co w nich siedzi. A upieczenie takiego cuda sprawia mi dużo przyjemności.
Lubicie chałkę? Jadacie? Jak tak, to z jakimi dodatkami najbardziej ją lubicie?
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy