Już dawno na blogu nie było przepisu na pyszne słodkości, dlatego dzisiaj podrzucam Wam nowy, ciekawy przysmak – Ciasto Dyniowe Bez Cukru. W sobotę miałam w planach robienie ciasta marchewkowego, ale mama przypomniała mi, że w zamrażarce zalega jeszcze puree dyniowe, które zrobiłam przy robieniu Zupy Dyniowej. Zawsze o nim zapominam, dlatego tym razem postanowiłam w końcu coś z niego zrobić.
Przeszukałam Internet i w końcu udało mi się znaleźć przepis idealny na blogu Feed Me Better. Oczywiście zmieniłam odrobinę przepis, dlatego podam go poniżej. W smaku przypomina mi keks mojej mamy.
Ciasto Dyniowe Bez Cukru
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki mąki razowej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła/oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka (może być kokosowe)
- 50g orzechów włoskich
- 70g suszonej żurawiny
- 30g suszonych śliwek
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- ekstrakt waniliowy – opcjonalnie
Płatki owsiane, jajka i puree z dyni wymieszać i odstawić na kwadrans. Ja miałam płatki owsiane górskie, dlatego je pokruszyłam troszkę w dłoniach, żeby były drobniejsze. Następnie dodajemy jogurt, masło, mleko, mąkę, siemię lniane, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) i mieszamy. Dodajemy posiekaną żurawinę, śliwkę i orzechy. Na końcu dodajemy miód, sodę i cynamon. Wlewamy do keksówki lub małej tortownicy – ja mam silikonowe i do keksówki mi się nie zmieściło, więc dałam do tortownicy (można też użyć foremek do muffinek). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Ja piekłam w 150, bo mój piec jest dość mocny.
Polewa Czekoladowa
- 1 łyżka kakao
- pół łyżki oleju kokosowego
- 1/3 łyżki miodu
Olej i miód rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać.
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy