Jesień to czas, kiedy odczuwam nieodpartą ochotę na kruche ciasta, szarlotki i inne jesienne wypieki. W tym roku jestem jeszcze bardziej zmotywowana, bo w naszym ogrodzie mamy dwie grusze i jabłoń, które wyjątkowo dobrze obrodziły. Dlatego ostatnio królują u nas wypieki z jabłkami i gruszkami w roli głównej. Pewnego dnia mieliśmy gości i niezbyt wiele czasu na przygotowanie deseru. I tak powstał ten przepis.

Crumble z jabłkiem i gruszką

Crumble z jabłkiem i gruszką

To bardzo prosty deser, który trudno zepsuć. Jest też dość zdrowy, bo zawiera mało cukru, dużo owoców, cynamon i pełnoziarniste produkty. Zdecydowanie nie jest dietetyczny. Ale jeśli dobrze pokombinujemy, z powodzeniem uda nam się go włączyć do diety, nawet na deficycie kalorycznym. A przede wszystkim jest naprawdę dobry i smakuje jesienią.

Do przygotowania deseru użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach około 23cm x 16cm. Można też użyć kokilek.

  • kilka jabłek i gruszek (u mnie około 8-10)
  • 120g płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • 4 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowej roboty z TEGO przepisu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g miękkiego masła
  • opcjonalnie rodzynki 

Jabłka i gruszki kroimy w kostkę (około 1cm), mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem, ewentualnie rodzynkami. Następnie przygotowujemy kruszonkę – masło, płatki, mąkę i ksylitol wyrabiamy w robocie kuchennym na funkcji interwał lub ręcznie. Ważne, żeby wszystkie składniki się zmieszały. Do naczynia żaroodpornego lub kokilek wkładamy owoce i kruszmy na nie całą kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż się ładnie zarumieni.

Podajemy na ciepło (świetnie smakuje z lodami :)) lub na zimno – ja uwielbiam z jogurtem naturalnym.

Crumble z jabłkiem i gruszką

Crumble z jabłkiem i gruszką

Jeśli lubisz owsianki, cynamon i przed wszystkim jabłka, ten deser powinien zadowolić Twoje kubki smakowe. Tak, jak pisałam wcześniej, świetnie smakuje na ciepło z lodami. Wtedy taki deser nadaje się nawet na większe uroczystości. Ja lubię, moja rodzina lubi, goście nie mają wyjścia :). Czego chcieć więcej?

A jaki jest Twój ulubiony jesienny deser? Wolisz piec i gotować czy sprzątać? Ostatnio na moim Instagramie zrobiłam ankietę na ten temat i okazało się, że jednak 2/3 ankietowanych woli stać przy garach :). Moja krew :).


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy:

Jesienne placuszki dyniowe (bezglutenowe i bez cukru)

Jesienne dekoracje DIY

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X