Wszyscy się nią zachwycają, dodają zdjęcia potraw z dynią w roli głównej na Instagramie, przepisy na blogach i Facebooku. Dlaczego warto jeść dynię? Oprócz tego, że ma piękny kolor i kształt, ma jeszcze masę właściwości odżywczych i dlatego, kiedy zaczyna się na nią sezon, powinniśmy włączyć ją do diety. Nie mówiąc już o tym, że w tym momencie naprawdę opłaca się kupować ją hurtowo.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Jest lekkostrawna i bardzo rzadko wywołuje uczulenia.
- Jest niskokaloryczna ( 28-40kcal w 100g) oraz zawiera błonnik, który daje uczucie sytości na długo.
- Zawiera beta karoten, który przeciwdziała chorobom nowotworowym i układu krążenia.
- Odkwasza organizm.
- Usuwa wilgoć z organizmu.
- Spożywana regularnie przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi.
- Bogata witaminy C (1 szklanka ugotowanej dyni to aż 20% dziennego zapotrzebowania) i witamin z grupy B, głównie kwasu foliowego.
- Działa moczopędnie, żółciopędnie i zapobiega zaparciom.
- Pestki dyni zawierają potas, żelazo, magnez, fosfor, fitosterole (które działają przeciwmiażdżycowo) oraz kukurbitacynę (która działa przeciwpasożytniczo).
- Zawiera przeciwutleniacze.
- Jest niedroga
Chyba już nikogo nie muszę przekonywać, że warto po nią sięgnąć? Dla osób, które nie są miłośnikami jej smaku mam dobrą wiadomość – można ją przyrządzić na wiele sposobów, gdzie jej smak może być niewyczuwalny. Zresztą jest ona tak neutralna w smaku, że w większości to przyprawy nadają jej charakteru. Dlatego zajrzyjcie TUTAJ – na pewno znajdziecie przepisy, które przypadną Wam do gustu.
Jakie są Wasze ulubione dania z dynią? Ja ostatnio wypróbowałam sernik dyniowy i był rewelacyjny. Przepis znajdziecie pod spodem.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy