Dlaczego warto jeść marchewkę? Nie znam chyba żadnej osoby, która nie lubiłaby marchewki. Pamiętam, że od dziecka uwielbiałam tą pomarańczową słodycz. Zawsze wiosną chodziłam do ogródka i podkradałam je z grządek, myłam, po czym wcinałam je z wiszącą natką niczym uwielbiany przeze mnie Królik Bugs.Mam to szczęście, że rodzice wręcz wciskają mi siaty marchewek, bo co rok mają jej niesamowicie dużo. A ja z uśmiechem na ustach biorę ją do siebie i wyczyniam z nią cuda.
Dlaczego warto jeść marchewkę?
- Jest źródłem przeciwutleniaczy i beta-karotenu (z którego organizm wytwarza witaminę A) – wzmacnia się nasz układ immunologiczny.
- Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C oraz E, dodatkowo żelazo wapń, cynk, potas i ważny szczególnie dla kobiet w ciąży kwas foliowy.
- Jest niskokaloryczna – idealna dla osób na diecie.
- Przyspiesza metabolizm.
- Reguluje trawienie, leczy niestrawność i zapobiega zaparciom.
- Potas w niej zawarty reguluje ciśnienie krwi i działa moczopędnie.
- Zbawiennie wpływa na stan skóry – zapobiega jej starzeniu się (dzięki flawonoidom, które niszczą wolne rodniki), a jedzona w dużych ilościach zabarwia lekko skórę, pozwala nam też utrzymać opaleniznę.
- Regularne spożycie marchwi może doprowadzić do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.
CIEKAWOSTKI:
- podczas antybiotykoterapii odradza się picie soku z marchwi, ponieważ osłabia on działanie leków,
- gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny – powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, w następstwie czego zachodzi gwałtowny jego spadek,
- sok z marchwi i selera uznawany jest za eliksir wzmacniający odporność,
- marchew należy łączyć z tłuszczami, ponieważ zawierają wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np pić sok do obiadu, lub dodać kilka kropel oliwy do soku)
Sami widzicie, że warto sięgać po to pyszne i bardzo tanie warzywo. Ja staram się codziennie dodawać ją do posiłków.
Moje ulubione przepisy z marchewką
Świeżo wyciskany sok – marchewka, jabłko, pomarańcza
Ciasto marchewkowe – przepis TUTAJ
Placuszki marchewkowe – TUTAJ
Makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym z papryką, cukinią, selerem i marchewką oraz klopsikami z mielonego mięsa z indyka
Jak widzicie, marchewka poza wieloma walorami zdrowotnymi jest też łatwa w przygotowaniu i nadaje się do różnych typów dań. Do tego jest bardzo tania, dlatego naprawdę polecam Wam włączenie jej do codziennej diety.
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy