Dlaczego warto jeść pomidory? Kiedy myślę o lecie, szczególnie zimną, pierwszą rzeczą, jaka przychodzi mi na myśl są POMIDORY. Soczyste, czerwone, słodkie pomidory. Uwielbiam ich smak i jem je codziennie, kiedy tylko zaczyna się na nie sezon. Zimą tęsknie za nimi bardzo, nie kupuję ich wtedy, ponieważ są bez koloru, smaku i pozbawione dobroczynnych właściwości. Wolę poczekać do wiosny (wtedy kupuję je na wsi u pani, która ma wszystkie nowalijki bardzo wcześnie). Latem mam ich pod dostatkiem, ponieważ dojrzewają w ogródku moich rodziców. Po prostu się rozpływam.
Ale oprócz walorów smakowych, pomidory warto jeść jeszcze z wielu innych powodów, z których najważniejszym dla nas są oczywiście właściwości wspomagające odchudzanie, ale nie zapominajmy też o tych zdrowotnych.
Dlaczego warto jeść pomidory?
- W 93% składają się z wody, dlatego są świetnym, niskokalorycznym „wypełniaczem” żołądka.
- Zawierają dużo błonnika, a jak wiemy, błonnik na długo zapewnia uczucie sytości.
- Zawierają potas, który jest moczopędny, więc ułatwia naszemu organizmowi pozbycia się nadmiaru wody.
- Zawarty w nich likopen obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom układu krążenia , serca, a nawet nowotworom.
Zatem kiedy macie ochotę na jakąś przekąskę, nie zastanawiajcie się tylko sięgajcie po pomidory, pod różną postacią. Pamiętacie Violę (graną przez świetną Małgorzatę Sochę) z popularnego serialu „Brzydula”? Ona ciągle wcinała pomidory, żeby utrzymać piękną sylwetkę. Pamiętajcie tylko, że łączenie pomidorów ze świeżym ogórkami nie jest zbyt korzystne, ponieważ te drugie neutralizują witaminę C zawartą w pomidorach.
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy
https://www.pipilotka.pl/dlaczego-wart-jesc-marchewke/