W zeszłym tygodniu w Lidlu odbywał się Tydzień Polski, podczas którego można było kupić wiele ciekawych produktów, między innymi  ekspandowane proso żyto i orkisz. Zainteresowały mnie te produkty, bo miałam już styczność z amarantusem w tej postaci i zagościł on w mojej kuchni na stałe (o jego właściwościach pisałam TUTAJ).

Ekspandowane proso i żyto

Na początku warto dowiedzieć się na czym polega ekspandowanie ziaren. Są one najzwyczajniej w świecie podgrzewane i pod wpływem tego procesu zwiększają one swoją objętość i rozrywają się. Identycznemu procesowi poddawana jest kukurydza podczas produkcji popcornu. Dlatego ziarno ekspandowane inaczej nazywamy POPPINGIEM.

Ekspandowane proso i żyto

PROSO

Innymi słowy jest to dmuchana kasza jaglana. Są to małe kremowe kuleczki o bardzo neutralnym smaku. W moim odczuciu jest on bardzo podobny do dmuchanego ryżu. Oprócz ciekawego smaku, ma też wiele dobroczynnych właściwości. Nie bez powodu kasza jaglana nazywana jest królową kasz, a jej pozytywny wpływ na organizm podkreślany na każdym kroku. W TYM wpisie znajdziecie wszystkie najważniejsze informacje na ten temat.

  • jest lekkostrawne,
  • jest zasadotwórcze – odkwasza organizm,
  • zawiera witaminy z grupy B,
  • zawiera krzemionkę, która rzadko występuje w innych produktach (m.in. wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, zapobiega odwapnianiu kości, przyspiesza przemianę materii),
  • jest bogate w antyoksydanty,
  • obfituje w lecytynę, która sprzyja poprawie pamięci,
  • ma właściwości ocieplające – wzmacnia wyziębiony i osłabiony organizm,
  • nie zawiera glutenu, dlatego polecane jest osobom z nietolerancją glutenu i alergiami,
  • skutecznie usuwa śluz z organizmu, co jest bardzo pomocne przy mokrym kaszlu i katarze,
  • zalecane osobom z chorobami nowotworowymi, żołądka, trzustki, nerek i jelit,

Skład (w 100g):

  • Wartość energetyczna: 375kcal
  • Tłuszcz: 2,5g
  • Węglowodany: 75g
  • Błonnik: 12g
  • Białko: 12g
  • Sól: <0,01g

ŻYTO 

  • jest niezwykle bogate w żelazo fluor i sód,
  • jest źródłem dobrze rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu syci bardziej niż inne zboża,
  • stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • jest bogatym źródłem magnezu,
  • spożywane regularnie zapobiega zatykaniu naczyń krwionośnych,

Skład (w 100g):

  • Wartość energetyczna: 363kcal
  • Tłuszcz: 2,3g
  • Węglowodany: 69g
  • Błonnik: 11g
  • Białko: 11g
  • Sól: <0,01g

Ekspandowane proso i żyto

Ekspandowane proso i żyto można wykorzystywać w podobny sposób jak mąkę, czy płatki. Jest idealny do wypieków – sama często dodaję szklankę do muffinów, czy brownies. Nadaje się też jako dodatek do owsianki, lub może zastąpić mąkę przy produkcji placuszków. Ekspandowane żyto smakuje bardzo podobnie do popularnych płatków Nestle Kangus. Wystarczy dodać trochę miodu i mleka i mamy zdrowszą wersję tego naładowanego cukrem produktu. Poniżej podaję linki do ciekawych przepisów z wykorzystaniem poppingu.

Placuszki amarantusowe bez cukru.

Batoniki z prosa – najprostsze.

Czekoladowe chrupki ekspandowane.

Ciasto czekoladowe.

Szyszki bez cukru i glutenu.

Szyszki jaglane.

Po przeglądnięciu tych przepisów mam ochotę wypróbować je wszystkie na raz. Jeśli chodzi o mnie, ekspandowane proso i żyto mogłabym jeść nawet na sucho (szczególnie żyto, którego ziarna są duże i wygodne w jedzeniu). Myślę, że właśnie znalazłam alternatywę dla wszelkiego rodzaju chrupiących przekąsek, po które sięgam w chwili załamania :).

Spotkaliście się kiedyś z tymi produktami? Jeśli tak, to dajcie znać do jakich innych potraw można je wykorzystać.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Amarantus Ekspandowany – właściwości i zastosowanie w kuchni

Właściwości oleju kokosowego

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X