Ze względu na Wasze duże zainteresowanie, postanowiłam dodać kilka przepisów, które wczoraj znalazły się w Przykładowym Zdrowym Menu 4. Było bardzo „jaglanie” i zdrowo. Wychodzi na to, że jednak ten wstrętny gluten powoduje moje złe samopoczucie, bo po potrawach z jaglaną (która go nie zawiera) czuję się świetnie. O tym, że jest to kasza zdrowa, cudowna i można ją wykorzystać na tysiące sposobów nie muszę chyba pisać. Ja szukałam przepisów, które będą mi odpowiadać składem i smakiem, ale jak zwykle nie trzymałam się przepisów, które znalazłam w Internecie (zawsze coś modyfikuję, według własnych potrzeb), a placuszki sama wymyślałam, ponieważ nie miałam niektórych produktów, które były w przepisach, a nie chciałam używać mąki.

Proporcje w dwóch przepisach podane są z ugotowaną kaszą jaglaną, ponieważ warto ugotować sobie jej więcej i później robić różne wariacje na jej temat. Świetne inspiracje możecie znaleźć na blogu Smakoterapia.

Placuzki jaglane1

PLACUSZKI JAGLANE

(przepis na około 2 porcje)

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

2-3 daktyle

pół dojrzałego banana

1 jajko

cynamon, kurkuma,kardamon (opcjonalnie)

około 1 łyżki mąki razowej (opcjonalnie – ja nie użyłam)

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Daktyle zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy. Kiedy kasza lekko ostygnie miksujemy ją blenderem z pozostałymi składnikami (kasza nie musi być zblendowana na idealnie gładką masę, ważne żeby daktyle były zmiksowane). Warto dodać mąkę, ponieważ wtedy placuszki nie będą się rozpadać. Mi nie przeszkadzało, że się rozpadają, więc nie dodałam. Smażymy na suchej patelni teflonowej lub na odrobinie oleju kokosowego. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę wody. Najlepiej smakują z masłem orzechowym, musem czekoladowym (przepis poniżej) i owocami.

Mus czekoladowy

MUS/BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

2-3 daktyle

1 łyżka oleju kokosowego

pół bardzo dojrzałego banana

1 łyżka kakao lub karobu (ja użyłam kakao)

Wszystkie składniki miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką masę. Jeśli jest za gęsta, można dodać mleka np. kokosowego. Pamiętajcie jednak, że oprócz tego, że jest mega zdrowa, taka masa czekoladowa ma około 600kcal. Dlatego należy stosować ją jako dodatek do potrawy i  podzielić taką porcję przynajmniej na połowę. Mnie zadowala fakt, że jest bez dodatku cukru i jestem zdania, że przyjmowanie takich zdrowych kalorii (oczywiście wszystko w granicach dziennego zapotrzebowania kalorii, czy ustalonej przez nas diety) jest dużo lepsze niż zajadanie batoników.

Rafaello1

RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego (ja użyłam tego drugiego)

150g wiórków kokosowych

1 laska wanilii

garść migdałów w słupkach lub płatkach

2 łyżki miodu lub ksylitolu według uznania

Ugotowaną kaszę wymieszać z olejem lub masłem, a połowę wiórków uprażyć na patelni z miodem aż się rozpuści(jeśli nie dajemy miodu, prażymy same wiórki). Następnie wszystko razem wymieszać. Formować kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych. Ja użyłam oleju kokosowego i stewii przez co kulki są trochę suche, ale i tak pyszne. Trzymam je w lodówce i z dnia na dzień są coraz smaczniejsze. Trzeba jednak uważać, bo kasza jaglana dość szybko jełczeje. Oryginalny przepis znajdziecie Tutaj.

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X