Drożdżowe bułeczki jagodowe i truskawkowe to mój smak dzieciństwa, dlatego raz na jakiś czas pozwalam sobie na przygotowanie tych pyszności w zdrowszej wersji. Przepis jest dość prosty, znaleziony na blogu poświęconemu kuchni Pięciu Przemian. Przepis skopiowałam, żeby było Wam łatwiej i trochę zmodyfikowałam, jak zwykle. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ.

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

  • k – 500g mąki pszennej chlebowej*,
  • k – 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 14g świeżych),
  • g – 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • sł – 250 ml mleka,
  • sł – 1 jajko,
  • sł – 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego,
  • sł – 1/2 szklanki ksylitolu

Nadzienie

  • sn – 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • k – 300g jagód/truskawek,
  • g – szczypta kurkumy,
  • sł – 3 łyżki ksylitolu,
  • o – szczypta imbiru.
  • Składniki nadzienia dobrze wymieszać. 

*Ja użyłam zwykłej pszennej, w zeszłym roku piekłam na orkiszowej pełnoziarnistej – były bardziej razowe, ale też dobre. Myślę, że najlepiej pomieszać mąkę razową ze zwykłą pszenną, wtedy bułeczki będą puszyste, ale zdrowsze.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól, wlać mleko i dodać jajko – całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i resztę składników. Zagnieść mięciutkie, bardzo plastyczne ciasto – trzeba dość długo zagniatać, żeby nie było za tęgie. Zostawić je na 1-1,5godz. do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 równych części. Uformować kuliste bułeczki i zostawić na 15min do napuszenia. Z każdej kuleczki zrobić placuszek, a na jego środku umieścić kopiastą łyżkę nadzienia jagodowego. Placuszki zlepiać jak pierogi, dokładnie dociskając brzegi. Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek. Już gotowe umieścić na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45min. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 220st i piec przez ok.15min.

 Jagodzianki wychodzą pyszne i mięciutkie – po prostu rozpływają się w ustach.

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Truskawianki są dużo bardziej wilgotne, ze względu na większą ilość soku w owocach – po prostu coś pysznego.

 

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Oczywiście, jako fanka dużej ilości nadzienia dodałam za dużo owoców i sok aż się z nich wylewał. Nie zmienia to faktu, że bułeczki jagodowe i truskawkowe wyszły pysznie i polecam je każdemu łasuchowi. Zamiast kupować drożdżówki w piekarni możemy upiec swoje własne i zabrać je do pracy lub dać dzieciakom do szkoły na drugie śniadanie.

A jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? Może macie jakieś wyjątkowe przepisy, którymi chcielibyście się podzielić?


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X