Wiele razy powtarzałam jaki cukier ma wpływ na nasze ciało, ale żeby lepiej to zobrazować polecam przeanalizowanie tej grafiki:
Jeśli te argumenty to dla Was za mało, postanowiłam dodać coś od siebie. Skopiowałam to z postu, który napisałam prawie rok temu:
ZALETY ODSTAWIENIA CUKRU
- utrata kilku centymetrów w talii i brzuchu – wcześniej miałam duży problem z pozbyciem się tłuszczyku w tym rejonie,
- bardziej widoczne efekty ćwiczeń – wraz z utratą tłuszczyku mięśnie ładniej się zarysowały,
- koniec z kompulsywnym objadaniem się – kiedyś około raz na miesiąc miałam napady, podczas których jadłam na zmianę słodkie ze słonymi przekąskami aż ciężko mi było się ruszyć, teraz ten problem znikł,
- nie mam już nieodpartej ochoty na „coś słodkiego” – czekolada nie wygląda już tak atrakcyjnie jak kiedyś, nawet moje ukochane „Rafaello” straciło swój urok i wiem, że w tym momencie na pewno byłoby dla mnie za słodkie,
- zjadam jeszcze więcej wartościowych produktów, ponieważ wszystkie moje słodkości są zrobione z wielu składników bogatych w witaminy i minerały,
- jestem szczęśliwsza – na co składają się wszystkie te podpunkty,
Mnie te argumenty przekonują, bo na własnej skórze przekonałam się, że to działa.
Najgorsze jest to, że cukier znajduje się praktycznie w każdym produkcie spożywczym dostępnym na rynku. Czasami aż dziw bierze, gdzie producenci postanowili wcisnąć tego białego potworka.
PRODUKTY, W KTÓRYCH ZNAJDUJE SIĘ CUKIER
- soki, nektary, napoje gazowane;
- pieczywo – nie dajmy się zwieść tzw. „ciemnemu pieczywu”, które ma karmelowy kolor – to właśnie karmelem jest ono farbowane;
- jogurty owocowe, serki homogenizowane;
- ketchup, musztarda, chrzan;
- mieszanki musli, płatki śniadaniowe, płatki fitness;
- batoniki „fit”;
- przyprawy, sosy do sałatek, wszelkiego rodzaju fixy do potraw, dania instant;
Można by tu rozpisać się na kilka stron – podałam Wam najważniejsze produkty użytku codziennego. Tych produktów powinniście unikać.
I teraz zastanówmy się co robimy naszemu ciału jeśli faszerujemy się cukrami, nawet o tym nie wiedząc i dodajemy jeszcze masę cukrów ze słodyczy. Zróbcie sobie mały detoks (np. 1 miesiąc), a zobaczycie jak Wasz organizm będzie reagował na słodkości pochodzące z owoców, czy nawet warzyw (marchewka, pomidor).
Wszystkie rady, jak stopniowo odzwyczaić się od cukru, oraz ciekawe przepisy na bezcukrowe słodycze znajdziecie pod poniższymi linkami:
Poniżej kilka zdjęć zdrowych słodyczy, które z powodzeniem zastąpią Wam te sklepowe: