Czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? A czy jest ktoś, kto chciałby, żeby była zdrowa i niskokaloryczna? Niestety, takich cudów nie ma :). Ale mam dla Was coś pysznego i zdrowego, co pozwoli Wam częściej cieszyć się smakiem czekolady.

Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado

Czytaliście kiedyś skład Nutelli? Na pierwszym miejscu cukier, a na drugim olej palmowy. Dlaczego cukier jest szkodliwy i niewskazany w diecie naszej i naszych dzieci chyba nie muszę wspominać? Jednak jeśli chcecie temat zgłębić zapraszam do wpisu Jak schudnąć 2? Pożegnanie z cukrem. Jeśli natomiast chodzi o olej palmowy, to po rafinacji traci on wszystkie wartości odżywcze, do tego zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, niekorzystnych dla naszego zdrowia. Poza tym, produkcja oleju palmowego przyczynia się do niszczenia lasów tropikalnych, które są karczowane pod uprawę palmy olejowej. To kolejny powód, dlaczego nie warto jeść tego uzależniającego kremu czekoladowego.

Ostatnio mam okazję przyglądać się śniadaniom różnych dzieci i widzę, że często mają kanapki z Nutellą. Wiem, jak ciężko przekonać je do jedzenia czegoś innego, dlatego mam nadzieję, że ten przepis przyda się zdesperowanym rodzicom, którzy chcą, żeby ich dzieci jadły zdrowiej.

Krem czekoladowy z awokado

  • 1 miękkie awokado
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki syropu klonowego 

Awokado rozgniatamy widelcem lub blendujemy i mieszamy z resztą składników. Jeśli po spróbowaniu nadal wyczuwalny jest smak awokado, warto dodać więcej syropu i kakao.

Do czego krem z awokado?

  • Naleśniki – nasz hit! Naleśniory smakują jak z najprawdziwszą Nutellą, a nawet lepiej.
  • Kanapki – świat byłby piękniejszy gdyby dzieciaki miały kanapki z tym kremem zamiast kupnej miszanki cukru i oleju palmowego.
  • Ciasta, tory – zamiast kremów na maśle. Można dzięki temu zrobić wegański wypiek.
  • Do jedzenia łyżeczką – dla uzależnionych od takiej formy jedzenia Nutelli :).
  • Wszelkiego rodzaju desery – ja już mam kilka pomysłów jak ją wykorzystać do zdrowszej wersji popularnych deserów.

Jak widzicie, mój krem nie jest idealnie gładki, ponieważ robiłam krem z połowy porcji i nie warto było brudzić blendera, dlatego rozgniotłam awokado widelcem.

Krem czekoladowy z awokado

W dzisiejszych czasach zbyt wiele produktów ma naprawdę zły skład, dlatego warto zastąpić je domowymi, zdrowszymi zamiennikami. Ja już dawno temu zbuntowałam się przeciwko wszelkiego rodzaju sklepowym bułeczkom, czekoladkom i płatkom, bo nie mam ochoty faszerować się cukrem, słabej jakości tłuszczem i chemią.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy:

Płatki śniadaniowe, które próbują być fit

Jem słodycze i chudnę – jak to robię?

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X