Wokół mnie szaleństwo. Na jednych blogach wpisy o tym, jak nie przytyć w Święta, a na drugich krytyka tych pierwszych – przecież w 3 dni nie da się przytyć. Ja jestem pośrodku. Z jednej strony uważam, że Święta to nie tylko 3 dni, ponieważ po nich zostają jeszcze resztki, jest cały weekend do leniuchowania, potem Sylwester, nowe jedzenie i alkohol.  Z drugiej strony, wszystko siedzi w naszej głowie i jeśli przygotujemy się psychicznie na te dni, to nic nie zagrozi naszej figurze.

Moje przygotowanie do lekkich Świąt to znalezienie fajnego treningu interwałowego, który mam zamiar robić, ponieważ czuję się po nim lekko i humor od razu mi wraca. Przyspiesza też metabolizm, dzięki czemu spalam świąteczne pyszności. Dodatkowo, moja kochana mama, z pomocą mojej siostry, upiekły dla mnie piernik marchewkowy z ksylitolem i miodem. A dzisiaj ja zabrałam się za pieczenie lekkiego sernika. Poza tym, planuję zjeść kilka uszek i pierogów, rybkę i inne pyszność w bardzo rozsądnych ilościach i wiem, że będzie super.

Lekki sernik bez cukru

Lekki sernik bez cukru

Sernik, który Wam proponuję jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i myślę, że nawet największy laik kuchenny da sobie z nim radę. Przepis znalazłam TUTAJ , ale wprowadziłam kilka modyfikacji, jak to ja.

  • 650 g sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki budyniu bez cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dałam domowej roboty)
  • 5 łyżek ksylitolu

Żółtka z cukrem ubić aż nabiorą koloru biszkoptu, następnie dodać budyń i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać ser. Na końcu dodać ubite na sztywną pianę białka – w tym momencie mieszamy już delikatnie łyżką. Masę wylać do małej tortownicy – ja mam sylikonową foremkę. Można zostawić trochę masy i wymieszać z kakao, po czym wylać na wierzch – powstaną ciekawe wzorki. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni, piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez około 50 minut, najpierw na funkcji „dół”, po około 20 minutach zmienić na termoobieg. Po upieczeniu zostawić w lekko uchylonym piekarniku, żeby nie opadł. Jednak prawda jest taka, że i tak trochę opadnie, taka uroda sernika.

Lekki sernik bez cukru

Ten lekki sernik bez cukru to idealny wypiek dla osób, które unikają typowych słodyczy. Takie ciasto zawiera dużo białka, które jest niezbędne w naszej diecie, a ksylitol użyty do posłodzenia nie powoduje skoków insuliny we krwi. Spróbujcie go koniecznie!

Jakie jest Wasze zdanie na temat dietetycznych ciast? Pieczecie takie? Czy wolicie pozwolić sobie na standardowe wypieki raz na jakiś czas?


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Serniczki jagodowe bez cukru

Sernik kokosowy bez cukru

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X