W związku z tym, że Święta tuż tuż, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym słodkim przepisem. Muffinki są bardzo fajnym, szybkim wypiekiem, a te proponowane przeze mnie są dodatkowo lekkie. Więc jeśli boicie się, że podczas Świątecznych dni, nie będziecie mogli się powstrzymać od zjedzenia ciężkiego makowca, tłustego sernika, czy słodkiego keksa, polecam wypróbować ten przepis.
Lekkie muffinki czekloadowe z jabłkami
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 1 laska wanilii
- 4 jajka
- 2 kopiaste łyżeczki kakao
- 0,5 szklanki oleju
- 2 duże jabłka
Białka ubijamy na pianę. Suche i mokre (bez białek) składniki mieszamy oddzielnie w dwóch miskach, po czym łączymy je. Następnie delikatnie dodajemy ubite białka. Na końcu wsypujemy jabłka pokrojone w około 1 cm kostkę. Mieszamy. Masę przekładamy do papilotek, prawie do pełna, ponieważ ciasto nie urośnie zbyt mocno. Pieczemy w piekarniku 30 minut w około 150 stopniach (zależy od pieca). Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu muffinek z foremek, żeby się nie rozpadły. Polecam używanie foremek sylikonowych – moje właśnie tak były pieczone.
Mufiny są pyszne! Smakują prawie jak murzynek, a jabłka nadają im lekkości. Polecam!
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy
https://www.pipilotka.pl/swiatczene-przepisy-czekoladowe-muffiny-z-gruszkami/